2004. április 19. hétfő 22:52

 

Képrejtvényünk megfejtése

A nagybecskereki Nepomuki Szent János székesegyház

 

Hosszú, néma csend után ma felfedeztek bennünket a Bánságból. 4 megfejtés is érkezett, és természetesen mind a négy helyes. Külön köszönjük a "hivatalos" leveleket az Esperesi Hivataltól és msgr. Tietze Jenő pápai prelátus, általános helynök úrtól, Nagybecskerek plébánosától.

 

A bánsági helyi egyház az első világháború végéig a Csanádi Egyházmegye része volt. Önállósulását nem lelkipásztorkodási keretek követelménye hozta létre, hanem történelmi változás. A Trianoni békeszerződés a Csanádi Püspökség területét három részre szakította. A nagy kiterjedésű egyházmegyének a Tiszára és Al-Dunára forduló része a Szerb–Horvát–Szlovén, későbbi nevén Jugoszláv Királyság fennhatósága alá került. A keleti nagyobb rész a Román Királyság területéhez csatolódott. Az egyházmegye négyzetkilométerben legkisebb harmada Magyarország területén maradt. A Jugoszláviához csatolt rész vezetésére a Szentszék ideiglenes apostoli kormányzót nevezett ki 1923. február 10-én, s a kormányzására rábízott területet Bánsági Apostoli Kormányzósággá alakította.

1971. december 22-én msgr. Jung Tamás személyében új apostoli kormányzókerült kinevezésre. Püspökké szentelésére  Nagybecskereken (Zrenjanin) került sor 1972. február 13-án, a kormányzóság székhelyén. Ezt követően még hosszú éveknek kellett eltelnie, mire a bánsági kormányzóság püspökséggé alakulhatott. Erre csak 1986. december 16-án került sor, amikor II. János Pál pápa püspökséggé emelte az apostoli kormányzóságot, Szent Gellért vértanú püspököt jelölte védőszentjéül, a nagybecskereki plébániatemplomot pedig székesegyházának.

A Nagybecskereki Egyházmegye első - és jelenleg is funkcionáló - székespüspökévé II. János Pál pápa 1988. január 7-én msgr. Huzsvár László pápai prelátust, újvidéki esperesplébánost nevezte ki.

Forrás: Nagybecskereki Püspökség honlapja

 

Beérkezett megfejtések:

 

Feladó: "Tietze Jenő" <tietze@ptt.yu>
Címzett: <mkdsz@hu.inter.net>
Tárgy: Mit ábrázol a kép?
Dátum: 2004. április 19. 13:37

 

Nagybecskereki székesegyház - plébániatemplom ma Szerbia Montenegro

 

Feladó: "Esperesi Hivatal" <esphivatal@hemo.net>
Címzett: <mkdsz@hu.inter.net>
Tárgy: Mit ábrázol a kép?
Dátum: 2004. április 19. 17:11

 

A nagybecskereki székesegyházat!

 

Feladó: "M V" <vilma@......yu>
Címzett: <mkdsz@hu.inter.net>
Tárgy: Mit ábrázol a kép?
Dátum: 2004. április 19. 17:24

 

A Bega folyó kanyarulatai ölelik át Nagybecskereket, amelynek főterét uralja a képen látható templom. Nagybecskerekről még annyit, hogy két aradi vértanú neve is fűződik városunkhoz. A legfiatalabb, Lázár Vilmos a szülöttje; a másik Kiss Ernő, a bánsági nábob, akinek földi maradványai a közeli falu, Elemér katolikus templomának a szentélye alatt nyugszanak.

Tisztelettel

M. V.

 

Feladó: "K T" <tiborc@.....yu>
Címzett: <mkdsz@hu.inter.net>
Tárgy: Mit ábrázol a kép?
Dátum: 2004. április 19. 19:52


A nagybecskereki nepomuki szent János plébániatemplom és a nagybecskereki egyházmegye székesegyháza.

 

vissza Vissza a kezdőlapra