2004. április 24. szombat 23:09

 

Orbán Viktor és Helmut Kohl Győrött

 

A polgári keresztény politikai erők egységes fellépése mellett érvelt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Győrött azon a fórumon, amelynek Helmut Kohl volt német kancellár is a vendége volt. "Amíg Magyarországon a baloldal politikai egységként lép föl, addig a polgári, nemzeti, keresztény érzelmű politikai közösségnek is egységben kell föllépnie, mert másként nem bírja a versenyt" - hangoztatta Orbán Viktor.

 

 

A szövetség elnöke rámutatott: a jövő egyik legfontosabb kérdése, hogy ezt az egységet miként lehet megteremteni. Hozzátette: bízik benne, hogy előbb vagy utóbb az MDF-fel is megtalálják az együttműködés lehetőségét.

"Úgy látom, hogy ma ezt az MDF elnök asszonyával kevésbé tudjuk megtenni, ezért inkább az MDF tagságával kell megpróbálnunk". Megjegyezte: az MDF-ről az MDF-nek kell döntenie, s nem lenne helyes, ha a Fidesz akarná megmondani, hogy mit tegyen a magyar közélet egyik vagy másik szereplője.

A Szabad Európa Ifjúsági Fesztivál keretében tartott fórumon mindkét politikus az európai uniós csatlakozás mellett érvelt és arra bíztatta hallgatóságát, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választáson.

Helmut Kohl elmondta, úgy látja, amennyiben a Fidesz győz az európai parlamenti választáson, az kiváló jelzés lesz arra, hogy a következő parlamenti választást követően Magyarországnak újból Orbán Viktor lesz a miniszterelnöke. A német politikus közölte, úgy véli, hogy a kezdeti nehézségeket követően, "okos politikával", Magyarország gazdasági ereje növekedni fog az unión belül.

A Fidesz elnöke az ország csatlakozásának kimeneteléről szólva kijelentette: a csatlakozás sikerének feltétele a kormányzat teljesítménye. "A gyenge kormányzati teljesítmény sikertelen csatlakozást jelent" - hangoztatta. Ezzel összefüggésben kifejtette: a beteg gazdaságokon az unió nem tud segíteni. A tagság a rendben lévő gazdaságoknak tud új lendületet adni.

Orbán Viktor a munkavállalással összefüggésben rámutatott: Európa nem mondhat le arról, hogy az ipari termelést saját területén tartsa. A határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: az uniós csatlakozást követően többet tudunk tenni a határon túli magyarokért, mint korábban.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra