2004. április 28. szerda 22:52

 

Politikai tartalmú kérdőív a felvételizőknek

 

Politikai, közéleti jellegű kérdéseket is feltesznek a felvételizőknek és az érettségizőknek. Azon kívül, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán akarnak továbbtanulni, arra is választ várnak egy kérdőíven, hogy a politilkai pártok, politikusok ismerik-e problémáikat. A kutatást végző Felvételi Információs Szolgálat szerint szó sincs politikai manipulációról, csak annyit vizsgálnak, hogy mekkora a bizalom a diákokban a különböző szervezetek iránt.

 

"mennyire ismerik a fiatalok gondjait, problémáit a kormánypártok, az ellenzéki pártok, az okatási miniszérium a szakminiszter illetve a miniszterelnök?" De vonatkoznak arra is kérdések, hogy a diákok kit ismernek el és kit utasítanak el leginkább a XX. századi közéletből. Bár az ívre nem kell ráírni a nevet, a személyes adatokból kiderülhet a diák kiléte, s a válaszokból pedig politikai beállítottsága is. Adatvédelmi szempontból rendben van az ív, de az kérdés hogy mit akarnak megszövegezői a kérdőívvel - mondja az ombudsman.

A kutatást végző Felvételi Információs Szolgálat illetékese szerint nincs köze tavaszi kérdőívnek az európai parlamenti választásokhoz és ártalmatlan céljuk volt a kérdésekkel.

Oroszlán Éva a Felvételi Információs Szolgálattól elmondta: "ez a kérdés annyit vizsgál, hogy mekkora bizalom a diákokban a különböző szervezetek iránt, és ennyi volta célunk ezzel.

Tervek szerint a kérdőíveket nyáron értékelik ki, az eredmény eljut majd az összes középiskolába és szakmai szervezethez is. Egyébként az iskolák igazgatói döntik el, hogy kitöltetik-e diákjaikkal a kérdőíveket.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra