2004. június 24. csütörtök 23:39

 

Program-ajánló

 

A Volksbank Galériák két újabb kiállításának megnyitója.

 

Két újabb - a hazai kortárs képzőművészetet reprezentáló - tárlat nyílik  a Magyarországi Volksbank budapesti Galériáiban.

 Június 29-én kedden délután 16 órakor
a  Gödöllői Műhely 22 alkotójának nagyszabású kiállításán ízelítőt kaphat a közönség a tradícionális alapokról építkező gödöllői modern művészetből.


Láthatóak lesznek Anti Szabó János formatervező iparművész, Bocz Beáta textilművész, Bódis Erzsébet textilművész, Fábián Dénes Zoltán képzőművész, Farkas Éva kárpitművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Horváth Márton üvegművész, Katona Szabó Erzsébet textilművész, Keresztes Dóra grafikusművész, Kun Éva keramikusművész, Orosz István, grafikusművész, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Remsey András festőművész,  Remsey Flóra kárpitművész, Rékasy Bálint ötvösművész, Simonffy Márta textilművész, Smetana Ágnes üvegművész, Székelyi Kati textilművész, Szilágyi V. Zoltán grafikusművész, Szőcs Miklós TUI szobrászművész, Szuppán Irén textilművész, Vilhelm Károly festőművész munkái.

 

A kiállítást Skonda Mária, a Magyarországi Volksbank Rt. Igazgatóság tagja, elnökhelyettes és dr. Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, valamint dr. Gémesi György, Gödöllő Város Polgármestere, országgyűlési képviselő nyitja meg.
 
A tárlat megnyitójának helye és ideje: 2004. június 29-én 16 óra.

Volksbank Rt. Istenhegyi úti Galéria, 1126 Budapest, Istenhegyi út 40/A
 
A kiállítás 2004. augusztus 15-ig tekinthető meg.

 

A gödöllői művészet
 
„Öt éve, 1998-ban alakult meg a Gödöllő városában és a város vonzáskörzetében élő iparművészek – textilesek, keramikusok, formatervezők – művészeti csoportosulása, a Gödöllői Iparművészeti Műhely. Ez a megalakulásakor tizenegy tagot számláló művészközösség a száz esztendővel korábban – az ezerkilencszázas és ezerkilencszáztízes években – működött Gödöllői Művésztelep által teremtett hagyomány közös felélesztésére és továbbépítésére vállalkozott. A hajdani gödöllői művésztelep a magyarországi szecesszió önálló művészettörténeti fejezetet író műhelyeként végezte tevékenységét, amelyben nagy szerepe volt a kézművességnek, a természettel való bensőséges kapcsolatnak, az összművészeti szándékoknak, a népművészethez, mint éltető forráshoz való fordulásnak és a munka-élet-művészet egységére való törekvésnek. A kétezredik év körüli időszakban dolgozó alkotók – gyökeresen más történelmi-társadalmi viszonyok között – a száz évvel korábbi eszményeket és célkitűzéseket természetesen nem vállalhatták, de változatlan cél maradt a kézműves alkotómódszer megőrzése, a merev iparművészeti ágazat- és műfajhatárok szabad átlépése, a tradicionális, anyagban realizált műalkotás létrehozása, és a műhely-szellem fenntartása. A gödöllői Körösfői utcai ma már pazar kerttel övezett műhely és kiállító ház a közelmúlt éveiben olyan művészeti centrummá alakult, amelynek vonzó és kisugárzó hatása nem csupán a kisváros határain belül érezhető. A műhely meghívott művészekkel közösen rendezett tárlataival, országos körben meghirdetett és megszervezett rendezvényeivel nyitott, de a gödöllői karakterét őrző műhelyként funkcionál.”
 
Wehner Tibor
 művészettörténész 
 

 

 További kiállítások:
 
 
Az Első Kör Törökbálinti Alkotóművész Csoport kiállításának megnyitójára  július 9-én 16 órakor kerül sor, a Volksbank Rt. Budaörsi  Galériájában. (Budaörs, Szabadság út 86.)
 
Az Első Kör Törökbálinti Alkotóművész Csoport 1998-ban alakult, s azóta számos kiállításon mutatkozott be.
BALOGH ISTVÁN, grafikus Csíkbánkfalván született 1924-ben. Művészeti tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte. Tanított a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában és a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Tervezői munkásságának főbb területei: plakát, folyóirat-borító, csomagolás, kiállítás-grafika. Kitüntetései: Munkácsy-díj: 1962 és 1967, Érdemes művész: 1973, Kiváló művész: 1980. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.
P. BOROS ILONA, grafikus 1960-ban született Tiszakürtön. 1986-ban rajztanári diplomát szerzett a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Rendszeresen szerepel pályázatokon, országos kiállításokon, biennálékon. Alapítója az ELSŐ KÖR nevű törökbálinti alkotóművész csoportnak és a REGIOART Dél-Buda-Környéki Regionális Művészeti Egyesületnek, melynek jelenleg az elnöke. Egyike a Törökbálinti Nemzetközi Művésztelep létrehozóinak, melynek negyedik éve a művészeti vezetője.
HADIK GYULA, szobrász Nagykikindán született 1925-ben. Tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta, majd Nyugat-Európában járt tanulmányutakon. Számos egyéni kiállítása volt, részt vesz országos kiállításokon és biennálékon, művésztelepeken belföldön és külföldön egyaránt. Megbízásra több köztéri munkát készített. 2002-ben munkásságáért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapta.
HELLENBACH GABRIELLA, textiltervező Budapesten született 1958-ban. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát, 1984-ben, szövöttanyag-tervező szakon. 1985-től textiljáték tervezéssel is foglalkozik. Textiljeivel, saját tervezésű és készítésű játékaival sikerrel szerepelt több hazai és külföldi kiállításon. 1984-ben Nívódíjat, 1988-ban Biennálé díjat kapott, 1986-ban és 1993-ban Játékpályázaton ért el I. illetve II. helyezést.
KELLE ANTAL, formatervező-játékkészítő Budapesten született 1953-ban. Gépészmérnök, 1973-tól 1976-ig a Magyar Iparművészeti Főiskola vendéghallgatója. Játékaival egyrészt nagy teljesítményekre emlékezik (Eiffel, Gaudi, Rubik, Thonet) olyan emberi , etikai értékek előtt tiszteleg, mint a szülői szeretet, küzdelem, másrészt „Meditációs Játékok”-at készít. (Hélix, Tavasz, Tetraritmus, Hullám). Hazai és külföldi egyetemeken vezet kurzusokat. (Sopron, Berlin, Halle, London, Bangkok.)
ORAVECZ ISTVÁN, fotografikus Békéscsabán született 1958-ban. Lipcsében a Grafikai és Könyvművészeti Főiskola fotografika szakán végzett 1986-ban. Több önálló bemutatkozása volt, részt vett csoportos kiállításokon itthon és külföldön. Alkalmazott fotográfiával foglalkozik, szakterülete az épület- és tárgyfotó. A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció tanszékén tanít fotózást.
PERTL ISTVÁN, fotográfus Budapesten született 1971-ben. A Pécsi Tudományegyetemen vizuális kultúra specifikáción szerzett oklevelet 2000-ben. A fényképezéssel 1988 óta foglalkozik, fotói több kiadványban jelentek meg.
TERBE JÁNOS, formatervező Pécsett született 1958-ban. 1987-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola formatervező szakán. Részt vett hazai és külföldi kiállításokon, több újítása szabadalmat kapott, ipari formatervezési nívódíjat nyert. A Feltalálók és Újítók Nemzetközi Olimpiáján Genius díjat kapott. Az utóbbi években főleg természetes anyagokkal dolgozik, keresi a papír újabb alkalmazási lehetőségeit.

 

***

Szeptember 10-ig tekinthető meg. Juhász Erika és Zsuráffy Mária  festőművészek kiállítása Zuglóban. (Hungária krt. 140-144)   
 

Juhász Erika a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Poór Bertalan, Koffán Károly és Barcsay Jenő növendéke, ez utóbbi mester demonstrátorként maga mellé vette. 1947 óta aktív résztvevője a hazai és nemzetözi képzőművészeti életnek, Sydneytől Párizsig, a Műcsarnoktól a zsurki faluházig sok helyen ismerhette meg nagyszerű művészetét a közönség. Országos képzőművészeti szervezetek tagja, főiskolai docens.  

Zsuráffi Mária a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Poór Bertalan és Basilides Sándor osztályában végez. 1972 és 92 között a tanári hivatást választja, emellett rendszeres résztvevője a hazai képzőművészeti tárlatoknak, eseményeknek. 1968-óta kiállító alkotóművész a hazai közönség mellett festészetét a bristoli művészetkedvelők is megismerhették. Nem csak táblaképeket, hanem pannót is készített 1973-ban. 1961-óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, alapító tagja a Zuglói Képzőművészek Társaságának.  
 

***

Augusztus 25-ig látogatható a közel nyolcvan éves Újváry Lajos festőművész életútját bemutató, retrospektív tárlat a bank Rákóczi út 7. szám alatti galériájában. A kaposvári születésű művész a magyar tájfestészet egyik legmeghatározóbb egyénisége.

További információ: Bretus Imre 20-415-6776.

vissza Vissza a kezdőlapra