2004. április 20. kedd 22:56

 

Szolgai szerepvállalás Irakban

 

Simicskó István szerint Magyarország a globális főhatalom oldalán passzív, szolgai módon van jelen Irakban, és a kormánypárti politikusok, illetve a honvédség vezetői csak abban reménykednek, hogy "hátha nem történik baj, hátha nem lőnek le katonáinkat" az arab országban.

 

 

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke kedden Szolnokon, a Hozam Klubban tartott előadásában úgy fogalmazott: az iraki helyzet jelenleg minden korábbinál veszélyesebb, "és nem lennék meglepődve (...), ha az elkövetkező hetekben egy magyar szállítókonvojt szétlőnének". Hozzátette: köztudott, hogy minden magyar a saját felelősségére és jó pénzért ment ki Irakba, de a magyar élet sanyarúságát mutatja, hogy ezek a fiatal emberek rá vannak kényszerítve egy ilyen szerepre, ha ki akarják fizetni a Suzukijukat vagy édesanyjuk lakbérét".

 

Hol van ebben az ügyben a haza védelme, a hazaszeretet fontossága, vagy azok a morális szempontok, amelyek alapján eldönthető, hogy mi ott igaz ügyért harcolunk, vagy sem - tette fel a kérdést a Fidesz országos választmányának alelnöke.

 

Simicskó István szerint Irakban nem lehet terrorizmus elleni harcról beszélni, mert a Szaddám Husszein baloldali diktátor vezette országban ez nem létezett, "sőt rend volt". Az más kérdés, hogy mennyire érvényesülhettek a nyugati értékrend szerinti demokratikus jogok egy arab országban - jegyezte meg.

 

A honvédelmi bizottság fideszes alelnöke kifogásolta azt is, hogy Magyarországnak az amerikaiak oldalán történt iraki szerepvállalás miatt más ügyekben nem sikerült nemzeti érdekeit érvényesíteni, vagy ebből fakadóan valamilyen gazdasági előnyt szerezni.

 

Emlékeztette hallgatóságát, hogy a kezdeti híradások például arról szóltak, a magyar vállalkozóknak óriási gazdasági lehetőségeik lesznek Irakban. Ehhez képest a szerencsétlenül járt győri fiatalember esete rávilágított, milyen, a nemzeti önbecsülésünket emelő feladatokat kaptunk, "szállíthatjuk a budit az amerikai katonák után" - mondta Simicskó István.

 

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra