2004. június 19. szombat 22:52

 

Tuniszi főpásztor levele a nyugati keresztényekhez

Fouad Twal tuniszi püspök nyílt levélben fordult a nyugati keresztényekhez, hogy elmagyarázza: az iszlám válságos időszakot vészel át, amelyre a keresztényeknek szeretettel és reménnyel, nem pedig háborúval kell válaszolniuk. A főpásztor megállapítja, hogy az Ikertornyok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet és az iraki háború után az emberek elveszítették bizalmukat a nemzetközi igazságosságban. A keleti emberek, csakúgy, mint a nyugatiak, megsebezve élnek, és szenvednek a terrorizmustól.

A Közel-Keleten is száz és száz merényletet hajtanak végre. Az erőszak jelen van minden országban, mivel jelen van az emberek szívében – írja a tuniszi püspök. Nemcsak Szaddám Irakjáról van szó. Más érdekek is kockán forognak, és nem lehet a Közel-Keletet erőszakkal megváltoztatni. Ehhez idő kell és ezért arra van szükség, hogy folytassuk a párbeszédet, amelyet egyébként a keresztény közösség soha nem szakított meg. „Ma az iszlám válságban van, olykor a fanatizmushoz folyamodik. A félelemmel és az erőszakkal szemben nekünk, keresztényeknek fel kell tennünk a kérdést: mi mit teszünk a bajok orvosolása érdekében?

Mindenképpen nagy szükség van arra, hogy kulturális szinten kölcsönösen megismerjük egymást. De az értelmi szempont önmagában véve nem elegendő. A keresztényeknek és a muzulmánoknak a mindennapi életben, közösen kell egyéni szinten érettebbé válniuk. A kultúrák párbeszédje kezdődjön az iskolában, a templomban, a mecsetben. Bátorítani kell az országos és a nemzetközi szintű találkozókat ebben a témában. Be kell fogadnunk az Egyházi Tanítóhivatal tanítását.” A tuniszi püspök nyílt levelében emlékeztet rá, hogy számos muzulmán vándorol be keresztény országokba. Velük szemben szükség van keresztény önazonosságunk bátor megvallására. Fokozni kell az egyetemi és tudományos szintű kapcsolatokat, támogatva a muzulmán világnak azt a részét, amely nyitott a modern világ felé. Törekedni kell a fundamentalizmust kiváltó okok – a szegénység, a tudatlanság és az igazságtalanság – kiküszöbölésére. „Ahhoz, hogy párbeszédet tudjunk folytatni a muzulmánokkal, szükség van mindenekelőtt arra, hogy alaposan ismerjük a katolikus vallást, az egyház tanítását, amely biztosítéka annak, hogy Krisztus tanítványai vagyunk.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a keresztény tanúságtétel, a szeretetszolgálat a muzulmán világban is meghozza eredményeit. A baráti párbeszéd, a kölcsönös segítség áttöri az előítéletek falát. A szeretetszolgálat a legszebb nyelv, amelyet mindenki beszélhet saját lehetőségeihez képest” – fejezi be a nyugati keresztényekhez írt nyílt levelében Fouad Twal tuniszi püspök.

Vatikán: VR/MK

vissza Vissza a kezdőlapra