2004. július 18. vasárnap 21:39

 

A kormány továbbra sem csökkenti az adókat?

 

Medgyessy Péter és a kormány választási ígéretei ellenére nem tesz lépéseket az adó- és járulékcsökkentés érdekében, csupán a szavak szintjén áll a terhek mérséklése mellett - írja Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szomorúan kell tapasztalnom, hogy kormánya - az Ön személyes, valamint a kormányzó pártok választási ígéretei ellenére - továbbra sem kíván lépéseket tenni az adó- és járulékterhek csökkentése érdekében. Az elmúlt több mint két esztendőben bebizonyosodott, hogy Önök csupán a szavak szintjén állnak a terhek mérséklése mellett, mivel cselekedeteik éppen az ellenkezőjét igazolják. Engedje meg, hogy emlékeztessem arra, mire vállalt személyes garanciát mint miniszterelnök-jelölt 2002 tavaszán, az Egyetértésben a nemzettel! címmel meghirdetett választási programjában.

Miniszterelnök Úr!

Ön egyebek között azt ígérte, hogy az akkori 20, 30, 40 százalékról 13, 25, 40 százalékra mérséklik a személyi jövedelemadót. Garanciát vállalt arra, hogy az adózási jövedelemsávok megváltoztatásával is csökkentik az adóterheket. A vállalkozóknak a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, a közszolgálatban dolgozóknak "lényegesen magasabb kereseteket biztosító bértáblázat és szociális juttatási rendszer" bevezetését ígérte. Ezzel szemben az igazság az, tisztelt miniszterelnök úr, hogy továbbra is csak az ígéretek és fogadkozások szintjén beszélhetnek adócsökkentésről. Az elmúlt két évben ugyanis több mint húsz alkalommal növelték az adó- és járulékterheket. Önök többek között növelték az egészségügyi járulékot, megszüntették a nyugdíjjárulék adókedvezményét, a befektetési adóhitelt, duplájára növelték a cégautók adóját, jelentősen emelték az ajándékozási és az örökösödési illetéket, bevezették a környezetterhelési díjat, az energiaadót és az innovációs járulékot. S miközben az adókedvezmények sorozatos mérséklésével, új adófajták bevezetésével, illetve az áfa-terhek drasztikus emelésével egyre több pénzt vesznek ki a családok zsebéből, híre-hamva sincs az adó- és járulékterhek csökkentésének.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Ön kormányának, illetve a kabinet mögött felsorakozó koalíciós pártoknak most elkezdődött költségvetési alkudozásából is kénytelen vagyok arra következtetni, hogy az adó- és járulékterhek mérséklésére tett ígéretsora jóval túl a kormányzati ciklus felén is írott malaszt marad. Nemhogy a választási füzetében szereplő 13 és 25 százalékos adókulcsból nem lesz semmi, de az eddigi legmagasabb 40 százalékos sávot 48 százalékosra, azaz összesen 20 százalékkal kívánja emelni az Önt miniszterelnökké jelölő szocialista párt. A közszolgálatban dolgozóknak pedig a lényegesen magasabb keresetek helyett a következő évben stagnáló reálbérre és elbocsátásokra kell felkészülniük.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Miközben Önök koalíciós egyeztetésnek keresztelt álvita-fórumaikat követően nap mint nap tartott sajtótájékoztatóikon társadalmi felzárkóztatásról, igazságosabb teherviselésről beszélnek, elveszni látszanak az Ön adó- és járulékterhek csökkentésére tett korábbi ígéretei. Sajnálatos módon, az Ön ilyen irányú vállalásai is rég elvesztették hitelüket. Szeretnénk tehát megtudni Öntől, tisztelt miniszterelnök úr, hogy mit szándékozik megvalósítani azon korábbi ígéreteiből, amelyekre két évvel ezelőtt személyes garanciát vállalt. Tudni szeretnénk továbbá azt is, hogy támogatja-e az Önt miniszterelnökké jelölő szocialista frakció adóemelésre tett javaslatait.

Tisztelettel:
Áder János

Budapest, 2004. július 18.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra