2004. augusztus 30. hétfő 21:47

 

A Fidesz az APEH-hez fordul Demszky Gábor ügyében

 

A Fidesz azt kéri az APEH elnökétől, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot Demszky Gábor SZDSZ-es politikus adóbevallása ügyében - közölte Szijjártó Péter parlamenti képviselő hétfőn Budapesten. A főpolgármester adóbevallása, vagyoni helyzete és vagyonbevallása között "égbekiáltó" ellentmondások lelhetők fel - mondta a fideszes politikus az SZDSZ székháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

 

Szijjártó Péter a parlament pénteki rendkívüli ülésén azonnali kérdésében arról érdeklődött, hogy a pénzügyminiszter kezdeményez-e adóhatósági vizsgálatot Demszky vagyonnyilatkozata alapján.

Arra hivatkozott: a főpolgármester 671 ezer forintos fizetést és 201 ezer forintos költségtérítést kap, ugyanakkor három budakeszi ingatlannal és horvátországi nyaralóval is rendelkezik. Draskovics Tibor pénzügyminiszter válaszában kiemelte: politikai szempontok alapján nem avatkozik az adóhivatal vagy más hatóság munkájába.

A hétfői sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kijelentette, "az SZDSZ korrupciós ügyeire" Medgyessy Péter leköszönő kormányfő is utalt. "Ha ezt egy miniszterelnök teszi, annak súlya van" - mondta. Hozzátette, a Fidesznek ebben a kérdésben csak ötletei, sejtései vannak.

Közölte, sejtéseiket az SZDSZ magatartása is alátámasztja: a kormánypárt "meglehetősen farizeus, hazug és álságos magatartást" tanúsít az ügyben. Az SZDSZ a házbizottságban nem támogatta azon fideszes interpelláció elhangzását, amely a kormányfőnél a szabad demokraták korrupciós ügyeit firtatta volna - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Frakciótársa, Wintermantel Zsolt, aki tagja a Fidesz fővárosi képviselőcsoportjának is, Demszky Gábor ügye kapcsán hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben feltett kérdéseikre nem érkezik a főpolgármestertől érdemi válasz, a szabad demokrata képviselők pedig sorra megakadályozzák a Fidesz által kezdeményezett vizsgálatokat e tárgykörben.

Az APEH közleménye

Az APEH közölte: az adóhatóság közérdekű bejelentésre akkor indít vizsgálatot, ha értékelhető információt közöl a bejelentő, de az adótitok miatt a vizsgálat eredményéről a bejelentőt sem tájékoztatja.

Az APEH nem kívánt tájékoztatást adni arról, hogy érkezett-e bejelentés a Fidesztől vagy máshonnan Demszky Gábor adóbevallásával kapcsolatban. Az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: Magyarországon bárki számára törvény biztosítja, hogy közérdekű bejelentéssel éljen minden esetben, amely megítélése szerint olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása, illetve megszüntetése a közösség, vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

"Az APEH-hoz is érkeznek közérdekű bejelentések, az ezekkel kapcsolatos eljárás eredményességét nagy mértékben befolyásolja, hogy a bejelentés tartalmaz-e konkrét adatokat, amelyek alkalmasak a vizsgálat lefolytatására. Az adóhivatal ezekben az esetekben a rendelkezésre álló tények és adatok alapján a vizsgálatot lefolytatja" - fogalmaz az APEH.

Hangsúlyozza azonban, hogy az ügy részletes megállapításairól a bejelentőt az adótitokra vonatkozó rendelkezés miatt nem lehet tájékoztatni.

Fővárosi Fidesz: Demszky Gábor két tisztsége összeférhetetlen

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szerint Demszky Gábor nem lehet egyszerre főpolgármester és európai parlamenti képviselő, mert erre a törvény nem ad lehetőséget - közölte Kupper András frakcióvezető hétfőn Budapesten.

"Demszky Gábor úgy hívott össze közgyűlést augusztus 31-ére, hogy meglátásom szerint (...) nem lenne szabad főpolgármesternek lennie" - mondta sajtótájékoztatóján Kupper András. Hozzátette: az önkormányzati törvény rendelkezik arról, hogy főállású polgármester - beleértve a főpolgármestert is - más tisztséget nem tölthet be, csak az országgyűlési képviselőséget.

"A főállású polgármester (néhány meghatározott tevékenység kivételével) egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt - az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével - nem létesíthet" - idézte az önkormányzati törvény 33. paragrafusát az ellenzéki politikus.

Közölte: az alkotmány rögzíti, hogy a főpolgármesternek hasonló a jogállása, mint a kerületi polgármestereknek. Így az EP képviselői mandátumot Demszky Gábor főpolgármesterként nem töltheti be.

A frakcióvezető szerint miután Demszky Gábor július 20-án átvette EP képviselői mandátumát, így augusztus 20-áig, a törvényben előírt 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie az összeférhetetlenséget.

"Demszky Gábornak tehát mérlegelnie kell: még két évig kíván sikertelen főpolgármesterként tevékenykedni, avagy inkább megtartja EP-mandátumát, ami még öt év aktív politizálásra ad lehetőséget" - mondta Kupper András.

Közölte: a Fidesz-MKDSZ az összeférhetetlenség ügyét kedden a Fővárosi Közgyűlés napirendjére kívánja vetetni. Ha az MSZP-SZDSZ koalíciós többség ezt elutasítja, úgy a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, illetve bírósághoz fordulunk az összeférhetetlenség megszüntetéséért - mondta a frakcióvezető.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra