2004. július 04. vasárnap 23:02

 

A disznó után drágul a baromfi is

 

A sertéshús ára az európai csatlakozásunk óta már 30-40 százalékkal emelkedett, és még további 20-25 százalék áremelkedés várható. A szakemberek szerint a sertéshús árának növekedését követni szokta a baromfihús drágulása is.

 

Mikor és mennyivel emelkedhet a baromfihús ára?

Valóban van összefüggés a sertéshús és a baromfihús ára között, hiszen azonos termelési költségek képezik mindkettő hátterét - magyarázta Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója. Abban az esetben, ha a sertéshús ára emelkedik a piacon, az oldalvizén a baromfi is, kénytelen-keletlen, de emelkedni szokott. Véleményem szerint néhány héten belül követheti a sertéshús áremelkedését a baromfihús áremelkedése, de nyilván ez differenciáltan, hogyha a sertésnél 30-40 százalékos számot is mondtak, ez semmiképp sem fogja elérni a baromfihús áremelkedése. Megítélésem szerint 10 és 20 százalék között lehet.

Összefüggésben lehet ez azzal, hogy a baromfihúsnál kisebb áremelkedés várható, hogy a sertéshús esetében a túlkínálat megszűnt, vagyis jelentősen csökkent a sertésállomány, míg a baromfiágazatban, ha minden igaz, még mindig némi túlkínálat tapasztalható.

Igen, teljesen igaza van ebben, teljes egészészében így van, a baromfinál talán most kezd érzékelhetővé válni a túlkínálat csökkenése, a sertésnél ez sokkal korábban és radikálisan bekövetkezett.

Igaz-e, hogy Magyarországon baromfihúsból már több fogy, mint sertéshúsból?

Igen így van, évek óta egyébként már ez a tendencia megfordult, hogy a sertés volt az első, a baromfi a második, 35 kiló felett van a baromfihús-fogyasztás egy évben és a sertés pedig 28 kiló, a KSH adatai szerint.

 

forrás: radio.hu - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra