2004. július 21. szerda 21:31

 

Lehetőségeket kért a frissen csatlakozott országoknak Barsiné Pataki Etelka

 

Magyar hozzászóló is volt a frissen megalakult Európai Parlament első, valódi munkanapján. A téma a holland elnökség fél évre szóló terveinek megvitatása volt.

 

Ambiciózus elnökségi tervet tett az asztalra Hollandia, melynek alapköve az első félévben lezárult bővítés után az integráció elmélyítése, illetve 2007-ben induló új költségvetés előkészítése. A néppárti frakció tagjaként felszólaló Barsiné Pataki Etelka viszont éppen azt hiányolja a holland szándékok közül, hogy az új tagok minél hamarabb érvényesíthessék a négy alapvető szabadságjogot a gyakorlatban is, vagyis például a munkavállalási korlátok hamar tűnjenek el.

- Történjen meg a monitoring eljárás keretében annak is a figyelése, hogy valóban igaz-e, hogy tömegesen mennek munkát vállalni tőlünk Európa nyugati felébe, mert ez nem így van – vélekedett Barsiné Pataki Etelka. A legjobban akkor tudjuk bizonyítani ennek az egész eljárásnak a számunkra elfogadhatatlan voltát, hogyha bizonyítjuk, hogy nem mennek tömegével tőlünk dolgozni Európa más részeibe.

A politikus strasbourgi felszólalásában közölte, ha a holland elnökség alatt véglegesen rögzítik az új költségvetés célkitűzéseit, akkor annál fontosabb, hogy ebben a félévben az új tagok, tehát Magyarország kormánya is mindent megtegyen azért, hogy 2006 után ne zárják el az integráció mélyítését szolgáló csapokat.

Kérdésünkre, hogy mi történik, ha gazdaságilag meghatározó tagok úgy döntenek, hogy az új költségvetésben már nem szánnak jelentős összegeket az új tagok felzárkóztatására, Barsiné Pataki Etelka elmondta: ugyanolyan helyzettel szembesülnek majd, mint a német újraegyesítés idején, vagyis ha szolidaritási alapon nem segítik a felzárkózást, akkor később annál többe kerül majd, hogy az új tagok valóban képesek legyenek hozzájárulni az Európai Unió gazdasági fellendüléséhez.

 

forrás: Magyar Rádió

vissza Vissza a kezdőlapra