2004. július 05. hétfő 21:09

 

Az Európai Néppárt Budapestre költözött

 

Bábeli zűrzavar az Országházban: huszonöt ország képviselője, vagy egy tucat különböző nyelven beszélt a Felsőházi teremben. Az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt megkezdte 4 napos konferenciáját Budapesten

 

Schmitt Pál köszöntőjében a megelőlegezett bizalomról szólt, s arról, hogy a Fidesz mindent meg is tett azért, hogy meghálálja a bizalmat.
„A választási győzelmünkkel és a kiemelkedő eredményünkkel bebizonyítottuk, hogy célszerűen döntöttek, mikor Budapestre helyezték az Európai Néppárt frakcióülését” – érvelt a Fidesz alelnöke, majd hozzátette: az esemény azt is jelenti, hogy az Európai Néppárt számára a csatlakozók közül Magyarország a legfontosabb, hiszen az Európai Parlament legnagyobb frakciója Budapesten tárgyalja és határozza meg a következő 5 év feladatait.

 

„Horvátország még nem tagja az Európai Uniónak, ezért különösen nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek Budapesten” - hívta fel a figyelmet a különleges meghívásra Ivo Sanader horvát miniszterelnök.
„Az EP legnagyobb frakciója felismerte, hogy az ország jó úton halad, sőt mára már jelöltként is elismertek bennünket az Unióban, ezért optimistán tekintek mind az ország, mind a régió jövője felé” – jelentett ki Sanader, majd hozzátette: 2005 elején megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat, s kormányunk két, maximum három éven belül le is zárja azokat.
A horvát miniszterelnök külön köszöntötte Boris Tadic-ot a szerbiai elnökválasztás győztesét.

 

Dávid Ibolya beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország már sok évtizede várta a csatlakozást a közösséghez, és azt is, hogy egy ilyen volumenű ülésnek adjon otthont. „Magyarország rendszerváltozási folyamata a csatlakozásunkkal az Unióhoz lezárult, s az MDF számára ez a belépés nem csak gazdasági kapcsolatot jelent, hanem egy szellemi és kulturális szövetséget is.” – tette hozzá, s reményét fejezte ki, hogy az Unióban is hasonlóképpen gondolkoznak erről.
„A 2004-es bővítés Európa eddig legnagyobb közös vállalkozása, huszonöt ország képviselői közös célokért és érdekekért fognak harcolni, s mi magyarok is tagjai leszünk ennek a küzdelemnek” – mondta a politikusasszony, aki ezt követően a rendszerváltás utáni időkről beszélt: a Demokrata Fórumnak jutott az első kormány alakításának lehetősége, s tudtuk, hogy halálra vagyunk ítélve. Egyik kezünkkel építkeztünk, míg a másikkal romboltunk. Ezért is nevezte kormányunkat Antall József ”kamikázé” kormánynak.
„Ám kormányunk nem bukott meg, s kitöltötte a négy évet, sőt az MDF sem tűnt el a politikai palettáról. Ezt pedig kevés olyan párt mondhatja el magáról, aki a rendszerváltás után kormányzati pozícióba került” – emlékeztetett.
Végezetül kijelentette: az MDF kész együtt munkálkodni egy eredményesebb és hatékonyabb Európáért.

 

„A Parlament melletti téren több olyan magyar zászlót is található, amin egy lyuk díszeleg. Ez a lobogó az 1956-os forradalomnak állít emléket – kezdte mondandóját Szájer József, a magyar delegáció vezetője, majd hozzátette: a szabadságért sokan haltak meg akkor, mert mi magyarok szeretjük a szabadságot.
„Elkötelezett hívei vagyunk a kereszténységnek is, hiszen első királyunk Szent István, még ezer évvel ezelőtt a kereszténység mellett döntött. A múltunk a csatlakozással közös lett, s az emlékeket meg kell tartani. Ezek az emlékek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy többet ne engedjünk utat a diktatúráknak” – utalt a kommunizmus szörnységeire a képviselő.
Szájer József végül kitért az Európai Néppárt erejére is: ez az egyetlen olyan frakció a Parlamentben, amelybe mindegyik tagország delegált képviselőt.

 

A június 13-i választásokat követően, 1999 után másodszor lett az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlament (EP) legerősebb frakciója - hangoztatta Hans-Gert Pöttering néppárti frakcióvezető, a képviselőcsoport tanácskozásának megnyitóján.
Az EP-ben frakcióval rendelkező politikai családok közül az Európai Néppárt az első, amelyik egy újonnan csatlakozott uniós országban tartja frakcióülését - mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy a néppárt síkra szállt a közép-európai államok európai uniós csatlakozásáért.
Hans-Gert Pöttering közölte, hogy a többnapos frakcióülésen meghatározzák a képviselőcsoport 2004 és 2009 közötti időszakra vonatkozó politikai stratégiáját.

 

A tanácskozáson részt vesz több európai biztos, valamint Valéry Giscard d,Estaing, a konvent elnöke is. Azt szeretné, ha az európai alkotmányos szerződést két éven belül, 2006. július 1-jére sikerülne minden uniós tagországnak ratifikálnia.
"Jó lenne, ha az alkotmány ratifikálása összehangoltan és viszonylag gyorsan megtörténne, hiszen közös akaratról van szó, ami egész Európa életét meghatározza" - jelentette ki az európai alkotmányos szerződés kidolgozásában kimagasló szerepet játszó francia politikus.
Mint mondta, az alkotmány ratifikálására a népszavazás jobb módszer, mint a parlamenti szavazás, mert átláthatóbb és közvetlenebb, ráadásul "a legjobb ellenszer az euroszkepticizmusra".

 

A 732 fős Európai Parlamentben az unió 25 tagállamában június 10-13. között tartott választások alapján 276 néppárti képviselő foglal helyet, az előző ciklushoz hasonlóan az EP legnagyobb frakcióját alkotva. A magyar voksoláson megszerezhető 24 mandátumból a Fidesz 12, az MDF egy képviselővel gyarapítja a néppárti frakciót.

 

A programról Hans-Gert Pöttering még elárulta: Orbán Viktor, a vendéglátó Fidesz elnöke azért nem lehet jelen a megnyitón, mert késett a repülőgépe Portugália felől. Orbán Viktor szintén hétfőn szólalt volna fel az Európai Néppárt budapesti frakcióülésén, ám erre kedden kerül sor.

forrás: gondola.hu

vissza Vissza a kezdőlapra