2004. július 19. hétfő 20:36

 

Egyre kilátástalanabb a fogyatékossággal élők helyzete

 

A Fidesz szerint a fogyatékossággal élők, az idősek, a gyermekek és az önhibájukon kívül munkanélkülivé váló emberek helyzete egyre "drámaibb és kilátástalanabb", noha az alkotmány tartalmazza a szociális biztonság jogát - közölte Mátrai Márta országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

"Beszélhetünk-e esélyegyenlőségről, ha az állampolgárok alkotmányos jogai sérülnek?" - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő. Kijelentette: Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter megbukott, a kérdések megválaszolása most utódjára, Göncz Kingára vár.

Kifogásolta, hogy a kormánytöbbség nem engedte általános vitára a képviselőtársával, Szabó Erikával benyújtott módosító javaslatait, amelyek az otthoni ápolási díjat a minimálbér szintjére emelték volna és segítették volna a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó civil szervezetek és alapítványok tevékenységét.

Mátrai Márta arról is beszélt, hogy a kormány megszüntette a szociális célú üdültetési támogatást a fogyatékossággal élőknél, emiatt idén elmaradt a Balatonnál a mozgáskorlátozottak találkozója.

"A Balaton partján évente megrendezésre kerülő mozgáskorlátozottak találkozója az idén sem marad el" - áll a szocialista frakció közleményében.

Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselő a gyógypedagógus-képzésről szólva azt mondta: a tanulónkénti 450 ezer forintos normatív támogatás 250 ezer forintra csökkentésével a kormány veszélyezteti ezt a képzést, "fittyet hányva a magyar gyógypedagógia eredményeire".

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra