2004. július 22. csütörtök 22:06

 

Gallup - pártpreferenciák

 

Az európai parlamenti választás után egy hónappal a lakosság jóval nagyobb része foglal állást pártkötődéséről, mint korábban

 

A Gallup, valószínűleg a kampány túlnyúló mobilizáló hatása miatti magas politikai aktivitás mellett, az EP-választáson született (és a Gallup által jól előrejelzett) eredményhez meglehetősen hasonlóan, az MSZP támogatóihoz képest másfélszer akkora Fideszes szavazótábort talált. Az MDF továbbra is hajszállal a bejutási küszöb alatt marad, míg az SZDSZ parlamenti kispártként látszik stabilizálódni. A pártot választó biztos szavazók körében 21 százalékpont a különbség a Fidesz javára: 53 százalék szavazna a Fideszre és 32 százalék a szocialistákra egy következő vasárnapi országgyűlési választáson.

 

A valamilyen pártot választók körében a Fidesz támogatottsága 1 százalékponttal nőtt, az MSZP-é nem változott a májusban tapasztaltakhoz képest: A Fideszt a valamilyen pártot választani tudók több mint fele (52 százaléka), a szocialistákat valamivel több, mint egyharmada (34 százaléka) támogatja. A Fidesz tavaly szeptember óta a pártot választók több mint felét tudhatta maga mögött.

A július 8. és 12. között végzett felmérésünk során a lakosság közel fele, 49 százaléka mondta, hogy Medgyessy Péter inkább rosszul látja el feladatát, s ezzel szemben csak 36 százalék volt azon a véleményen, hogy a feladatait jól látja el. A kormány munkájával a felnőtt lakosság 53 százaléka elégedetlen, s csak 33 százalék gondolja úgy, hogy jól végzi munkáját.

 

Bővebben: http://www.gallup.hu/Gallup/release/ppref040722.htm 
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra