2004. július 28. szerda 23:29

 

Fókuszban a gyógyfürdőfejlesztés

 

A fideszes Bánki Erik szerint a gyógyturizmus fejlesztése nemzeti ügy, ennek ellenére a kormány megszüntette az előző kabinet pozitív lépéseit e területen is. A képviselő azt is hibának tartja, hogy megszüntették a 10 éves egészségturizmus-fejlesztési programot, illetve a nemzeti és EU-s pályázatok kiírását a fürdőfejlesztésre.

 

A borongós, esős időben üresek a pár napja még közkedvelt hidegvízű strandok. Csak az igazán rutinos, tapasztalt sportemberek merészkednek a 20- 22 celsius fokos vízbe. Annál többen áztatják magukat a kellemesen meleg termálvizes medencékben. Míg májusban, júniusban az esős idő miatt csak negyedannyian strandoltak, mint tavaly: a gyógyfürdők forgalma megnőtt. A fürdők működtetése sokkal biztosabb, kiszámíthatóbb bevételi forrást jelent, mint a hidegvizes strandoltatás. Mégis a gyógyvizes turizmusfejlesztésre sem a hazai, sem az uniós pályázatok körébe nem fért bele.

 

Horváth Gábor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. vezérigazgatója elmondta: "Sajnos a Nemzeti Fejlesztési Terv a turizmust, ezen belül a gyógyturizmust is teljesen kihagyta, ellentétben a környező és újonnan belépett országoktól, sajnos nem lehet pályázatot benyújtani, Budapest még külön nehéz helyzetben van, mert fejlett régióhoz tartozik, az Eu-s pénzek erre ebben a ciklusban nem fordíthatók. Reméljük, a 2007 utáni időszakban valamilyen formában bekerül ez a fejezet is.

 

"A Fidesz képviselője nem ilyen derülátó. Bánki Erik szerint, mivel nem készült el az általános kutatási, hasznosítási terv, így valószínűleg a 2007-2013 közti időszakban sem lehet pályázatokat benyújtani a gyógyfürdőfejlesztésre, pedig hazánk a világ öt legnagyobb hévízkészlettel rendelkező országa között van.

 

Bánki Erik a legérzékenyebb döntésnek azt nevezte, hogy "a 2004 és 2006 közötti időszakban egyetlen fillér vagy eurócent támogatást sem élvezhetnek a gyógyfürdők"

 

A Fidesz idegenforgalmi munkacsoportjának tagja hibás intézkedésnek tartja a 2001-ben elfogadott tízéves egészségfejlesztési turizmus program felszámolását is, amelynek révén - mint mondta - négy-ötszáz milliárd forintos fejlesztés valósulhatott volna meg Magyarországon.

 

A politikus a kormányt a fürdőfejlesztésekre kiírt pályázatok megszüntetése miatt is bírálta. Mint hangsúlyozta, az ágazat nemcsak a nemzeti fejlesztési tervből maradt ki, de a nemzeti forrásokat sem veheti igénybe 2004-ben.

 

A képviselő nehezményezte azt is, hogy a gyógyfürdőkben végzett gyógyászati kezelések költségeinek 85 százalékát fedező OEP még nem kezdte az ártárgyalásokat.

 

További negatívumként említette, hogy 2004. július 1-jétől egyoldalúan megváltoztatták a gyógyfürdő-szolgáltatások ártámogatásának rendszerét. Hozzátette: "Olyan bonyolult elszámolási rendszert hoztak létre, amelyben az európai uniós polgárok hazai fürdőkben történő gyógyászati kezelésének az elszámolását lehetetlenné teszi".

 

A fideszes honatya szerint nemzeti ügy a gyógyfürdők fejlesztése, ez azonban - mint hozzátette - kormányzati beavatkozás nélkül elképzelhetetlen.

 

Bánki Erik hangsúlyozta, hogy a gyógyfürdők bevétele és forgalma, a strandokkal szemben, az utóbbi időszak rossz időjárási viszonyai ellenére is nőttek. Mint mondta a budapesti gyógyfürdők forgalma öt százalékkal növekedett, bevételeik pedig 14 százalékkal.

 

Az ellenzéki felvetésekre elfoglaltság miatt nem reagáltak az illetékesek. Sikerült elérni viszont a Magyar Turizmus Rt. egyik vezetőjét. A beszélgetésből kiderült: ugyan fürdőfejlesztésre pályáztatásra, nincs, reklámra viszont még mindig van pénz. Oláh László a Magyar turizmus Rt. stratégiai termék igazgatója elmondta: "A Magyar Turizmus Rt költségvetését is érintették bizonyos megszorítások, ezen belül a mi marketing tervünkben az egészségturizmus kiemelt területként jelenik meg, és ennek megfelelően a kiemelt terméket nem érintették a takarékossági intézkedések."

 

A szakemberek szerint ha marad a 2000-ben elkezdett 10 éves egészségturizmus fejlesztési program, akkor 150 milliárdos állami támogatással 400-500 md-os fejlesztést lehetett volna megvalósítani. Ezzel pedig Magyarország Európa vezető gyógyfürdő nagyhatalma lehetett volna.

forrás: hírTV, fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra