2004. augusztus 27. péntek 22:07

 

Hatalmi harc dúl Magyarországon?

Medgyessy lemondásának és Gyurcsány kijelölésének visszhangja

 

Medgyessy Péter lemondásával Mádl Ferenc köztársasági elnök szerepe felerősödik, az államfő "erősebben bekapcsolódik a játékba", mint amennyire azt a kormányon lévő koalíciós partnerek szerették volna — írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung egy nappal az után, hogy a kormányfő benyújtotta lemondását, a szocialista párt kongresszusa pedig Gyurcsány Ferencet jelölte új kormányfőnek. A lap szerint a most beindult konzultációs mechanizmus annyi időt vesz igénybe, hogy lezárásáig az előrehozott választásokat sürgető hangok felerősödhetnek, az előrehozott választásokat pedig a szociál-liberális koalíció minden körülmények között el akarja kerülni.

A liberális Süddeutsche Zeitung azt írta, hogy Gyurcsány esélyei az elmúlt napokban nőttek meg. Kiss Péter az apparátus emberének számít, aki aligha garantálná a megújulást. Inkább Gyurcsányról tételezik fel, hogy lendületet hoz a kormánypolitikába, s legyőzi 2006-ban a néptribuni képességekkel rendelkező Orbán Viktort, az ellenzéki Fidesz vezetőjét. Az újság a kormányfőváltás hátterében azt sejti, hogy a liberálisok részéről lappangó bizalomvesztés volt tapasztalható azóta, hogy kiderült: Medgyessy magas rangú pénzügyi tisztviselőként együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Láthatóan a szocialisták sem voltak elégedettek "a határozatlanul cselekvő" Medgyessyvel.

A jobboldali Die Welt szerint Kiss "a folyamatosság garanciájának számít" és inkább technokrataként hat, "az élénk politikai szupersztár", Gyurcsány éppen az ellentéte. A 43 éves politikus a fiatalítás és a lendület mellett, a maradiság ellen van, ami nagyon emlékeztet nagy példaképére: Tony Blairre. Már csak ez a körülmény is az idősebb pártnemzedék "természetes ellenségévé" teszi, és mindazok reménységévé, akik az MSZP radikális megfiatalítását követelik.

Hatalmi harc Magyarországon címmel közölt kommentárt a Der Standard liberális osztrák lap. Paul Lendvai megállapítja, hogy az MSZP politikailag nagyon kritikus helyzetben van. Életre-halálra szóló szövetségben kapcsolódtak össze a koalíciós kormányban a kis Szabad Demokraták Szövetségével, amely nélkül a kormány nem létezhet tovább. Véleménye szerint 2003 vége óta zűrzavarossá vált a gazdaság ellenőrzése Magyarországon. A bérek, az ösztöndíjak és a nyugdíjak példa nélküli és meggondolatlanul magas emelése után nagyon elkésett takarékossági irányvonalat érvényesítettek, az év elején még a pénzügyminisztert is kardélre kellett hányni. Az EP-választásokon elszenvedett súlyos kormánykoalíciós vereség után rendkívül megnőtt a feszültség a nem egyenlő koalíciós partnerek között, valamint a szocialista párt vezetésében is. Kovács László pártelnök hosszú tétovázás után a következő kongresszusra jelezte a lemondását, s vigaszdíjként az energiakérdésekért felelős EU-biztos lett. Medgyessy a választási vereség után pedig előre menekült: meg akarta fosztani a hatalomtól — az egykori főtanácsadójából a legveszélyesebb riválisává vált — Gyurcsány Ferenc sportminisztert és potenciális szövetségeseit. A miniszterelnök azonban — akinek népszerűsége az utóbbi hónapokban drámaian zuhant — mérhetetlenül túlbecsülte a helyzetét, amikor Csillag István liberális gazdasági miniszter leváltásának nyilvános követelésével az elviselhetőnél jobban provokálta a kisebbik koalíciós pártot. Lendvai úgy vélte, hogy Orbán Viktor, az ellenzék vezetője nyugodtan várhatja a párton, valamint a koalíción belüli összecsapások kimenetelét. Ha ugyanis a szocialisták és a liberálisok nem tanulnak az utóbbi hónapok rendezetlenül örvénylő mozgásaiból, fáradság nélkül az ölébe hullhat a győzelem a 2006-os parlamenti választásokon.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap palotaforradalmat lát a szocialistáknál. A konzervatív újság szerint Gyurcsánynak kormányfőként elegendő alkalma nyílik majd annak bizonyítására: abban a helyzetben van, hogy a meggyengült szocialista pártból ütőerős és vonzó csapatot formáljon. A magyar szocialisták ugyanis jelenleg népszerűségi mélyponton vannak, már csak az idősebb generáció körében vannak hű szavazóik. Magyarországon ma minden három fiatal közül kettő a Fidesz felé hajlik.

A Kurier című osztrák napilap tudósítója Egy multimilliomos lesz Magyarország új miniszterelnöke című írásában egyebek között megállapította, nehezen megítélhető, hogy a dinamikus és energikus Gyurcsány Ferencnek milyen lesz a miniszterelnöki irányvonala. Gyurcsányban inkább azért bíznak, mert érvényesülhet Orbán Viktorral, a — közvélemény-kutatások szerint toronymagasan vezető — Fidesz élén álló volt kormányfővel szemben.

Összeállításunk a Szabadság című kolozsvári lap on line kiadása alapján készült.

 

vissza Vissza a kezdőlapra