2004. augusztus 14. szombat 23:08

  Aki hallja, adja át!

Hazugságok, rágalmak (12)

 

Sorozatunkban a Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságaira, rágalmaira hívjuk fel a figyelmet időrendi sorrendben. A sorozat darabjait az Olvasnivalók között egyben is elérhetővé tesszük.

 

56.      2003. 12. 03.

--------------

Hering Gyula, tavasszal megválasztott MSZP-s pécsi önkormányzati képviselő magánvádlóként indított büntetőpert a Dunántúli Napló újságírói ellen. Bűncselekmény hiányában a Pécsi Városi Bíróság dr. Mezey Szilárd bíró által vezetett tanácsa mind Pauska Zsolt főszerkesztőt, mind Máté Balázs és Mészáros B. Endre újságírókat felmentette az ellenük emelt vádak alól. A döntést a magánvádló tudomásul vette, ezért az ítélet jogerős - írja a csütörtöki Dunántúli Napló. A bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett kifejtette, hogy "...a börtönviselt kifejezést használták az újságírók. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a börtönviselt melléknév, és olyan személyt jelöl, aki köztörvényesként volt már börtönben. Hering Gyula úr köztörvényesként volt már börtönben, tehát a börtönviselt kifejezés használata nem elferdítése a tényeknek."

57.       

"A bíróság megállapította, hogy Kovács László megsértette a Fidesz - MPP jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait akkor, amikor 2002 április 18.-án és 19.-én a TV2 Jó estét Magyarország, az ATV Nap-kelte, az ATV Híradó, a Kossuth rádió délutáni Krónika műsoraiban, valamint az MTI rendkívüli sajtótájékoztatója során elhangzott nyilatkozataiban azt a hamis látszatot keltette, hogy a Fidesz - MPP hamis MSZP-s röplapokat kíván a kampánycsend alatt szétosztani azért, hogy utóbb hamisan kampánycsend sértéssel vádolhassa meg az MSZP-t."

58.       2003. 12. 05.

--------------

Juszt László megsértette Orbán Viktor jó hírnevéhez, becsülethez, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait a Népszavában 2002. október 28.-án megjelent cikkében, döntött jogerősen a Fővárosi Bíróság. A jogerős ítélet arra kötelezi Jusztot, hogy a Népszavában tegyen közzé nyilatkozatot, amelyben elnézést kér Orbán Viktortól. (Magyar Nemzet).

59.       

Juhász Ferenc hadügyminiszter úr (MSZP) ugyancsak személyiségi jogi pert vesztett Orbán Viktorral szemben. Juhász urat azért ítélték el, mert az Info rádióban azt a hamis látszatot keltette, hogy Orbán Viktor antiszemita, értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen politikus.

60.      2003. 12. 04.

--------------

Döntött a Fővárosi Bíróság: a Magyar Hírlap megsértette a Magyar Rádió jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait. A jogerős ítélet szerint a napilap 2001 decemberi számában az Udvarhölgyek púder nélkül című cikkében valótlanul híresztelte, hogy a Magyar Rádióban a baloldali és liberális gondolkodók ellen hajtóvadászat folyt. A Magyar Hírlapnak 8 napon belül közzé kell tennie az ítéletet tartalmazó nyilatkozatot

 

(folytatjuk)

A sorozat anyaga egybefüggően

 

vissza Vissza a kezdőlapra