2004. július 06. kedd 18:46

 

Továbbra is biztosított lesz a hírszolgáltatás a határon túli lapoknak

 

Továbbra is biztosított lesz a határon túli magyar sajtó számára a hírszolgáltatás az Illyés Közalapítvány (IKA) és a Pénzügyminisztérium keddi megállapodása értelmében - tájékoztatta az MTI-t az alapítvány és a tárca. Az alapítvány, illetve a tárca által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Géczi József Alajos (MSZP), Herényi Károly (MDF) és Potápi Árpád (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Illyés Közalapítvány Kuratóriumának tagjai kedden megállapodtak a határon túli magyar lapok hírellátását biztosító MTI-szolgáltatás további finanszírozásáról.

 

A határon túl élő magyar közösségeket közfeladatként támogató alapítvány sajtószolgálatának közlése szerint az idei évben a 42 millió forint összegű szolgáltatás szeptember 30-ig történő finanszírozását az Illyés Közalapítvány vállalja, a negyedik negyedévre vonatkozó elmaradt költségeket pedig a Pénzügyminisztérium más forrásból kívánja biztosítani. "Ugyanakkor Draskovics Tibor pénzügyminiszter jelezte, hogy a jövőben a határon túli magyar lapok hírellátásának finanszírozását a költségvetési törvény keretein belül kell rendezni" - áll az alapítvány sajtószolgálatának közleményében. A megbeszélésen az alapítvány képviselői ígéretet kaptak a pénzügyminisztertől arra, "hogy a hírszolgáltatás feltételei továbbra is biztosítva lesznek, az alapítvány fizetni tudja az MTI-nek a számlát" - tudatja a tárca közleménye.

Az Illyés Közalapítvány (IKA) kuratóriumának titkára, Laborczi Géza a múlt kedden azt mondta: a közalapítvány a Draskovics-csomag 197 millió forintos elvonása miatt nem tudja vállalni, hogy ellássa az MTI híreivel a határon túli magyar szerkesztőségeket. Az IKA szeptember 30-ig fedezi a hírszolgáltatások költségeit, s addig a határon túli lapok hírellátása zavartalanul folyik. A határon túli lapok számára az MTI híreit az Illyés Közalapítványnál megpályázott pénzekből a Határon Túli Magyarok Hivatala finanszírozza évek óta, az MTI-vel kötött, többször megújított szerződés alapján.

Az ügy fontosságára való tekintettel a nemzeti hírügynökség engedményes áron szolgáltatja híreit a határon túli lapok számára.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra