2004. július 27. kedd 23:35

 

A Kárpát-medencei magyar professzorok több támogatást várnak a kormánytól

 

Egységes magyar nyelvű felsőoktatási hálózat kialakítására van szükség Erdélyben, s annak oktatási intézményeit elsődlegesen állami forrásokból kellene finanszírozni - szögezik le a Kárpát-medencei Magyar Professzorok VIII. Találkozójának résztvevői kedden elfogadott ajánlásukban, kérve a magyar kormányt, hogy támogassa a megkezdett beruházások befejezését.

 

A Magyar Professzorok Világtanácsa (MPV) az erdélyi Csíkszeredában szervezett kétnapos tanácskozást a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). A testület által megfogalmazott ajánlás szerint az erdélyi egységes magyar nyelvű felsőoktatási hálózat kialakításának feltétele a színvonalas elemi és középfokú oktatás.

 

Az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztésével kapcsolatban a dokumentum megállapítja: "a felsőoktatási hálózatban azokat a szakokat kell működtetni, olyan elosztásban, valamint létszámban, amelyre az erdélyi magyarságnak szüksége van".

 

Az intézmények finanszírozásával kapcsolatban az ajánlást kidolgozó munkabizottság tagjai leszögezik: "Minden szakot elsődlegesen állami forrásokból kellene finanszírozni. Minél több szakot az alapképzésben és a mesterképzésben is állami egyetemeken kell működtetni, emellett a Partiumi Keresztyén Egyetem (PKE) és az EMTE állami támogatását is el kell érni".

 

Az erdélyi magyar magánegyetemek gazdasági, működési, anyagi feltételei kritikus helyzetbe kerültek a támogatás mértékének csökkenése folytán - állapítja meg ajánlásában a bizottság.

 

A testület által kidolgozott dokumentum szerint az MPV kéri a magyar kormányt, hogy vállalja az EMTE és a PKE folyamatos támogatását. Ugyanakkor megállapítja: a magyar kormány által nyújtott anyagi támogatás részleges megvonása akadályozza az egyetembővítési munkálatok elvégzését és a tanév kezdetéig a legszükségesebb eszközállomány beszerzését. Ezért - olvasható az ajánlásban - az MPV kéri a magyar kormányt, hogy lehetőség szerint támogassa a megkezdett beruházások befejezését.

 

Az erdélyi magyar felsőoktatásban részt vevő intézmények köszönetüket fejezik ki a magyar kormánynak az eddigi anyagi támogatásért, és remélik annak folyamatos folyósítását. A Magyar Professzorok Világtanácsa támogatja a magyar kormánynak azt az álláspontját, miszerint a romániai magyar felsőoktatás fejlesztése a román és a magyar állam közös érdeke.

 

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra