2004. augusztus 21. szombat 19:45

 

Percről percre

A Magyar Hírlap összeállítása nyománAugusztus 18., szerda
12.00: Medgyessy Péter kormányfő a szabaddemokraták frakciójával történő tárgyalásán közli, hogy milyen változtatásokat tervez a kormányában.
12.30: Medgyessy egyeztetésre indul az MSZP elnökségi ülésére a képviselőházba.
14.50: Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Parlamentből átmegy a szocialisták elnökségi ülésére a képviselői irodaházba.
15.10: Kuncze feldúltan távozik, és visszatér a szabaddemokraták parlamenti frakciójának szobájába, ahol megvitatja a történteket a jelen lévő ügyvivői testülettel.
16.45: Medgyessy Péter miniszterelnök sajtótájékoztatón bejelenti: felmenti tisztségéből Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminisztert és Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztert. Medgyessy kijelenti: kezdeményezi Csillag István gazdasági miniszter felmentését.
17.30: Az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője, Kuncze Gábor rendkívüli sajtótájékoztatón közli: pártja nem fogadja el Csillag István leváltását. Egyelőre nem állítanak új jelöltet a posztra. Kuncze kijelenti: az SZDSZ-frakció részéről nincs meg a kellő bizalom a miniszterelnök iránt. Koalíciós egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek az MSZP-vel. Az MSZP képviselői között elterjed: az SZDSZ Kiss Péter miniszterelnökségét támogatja.

Augusztus 19., csütörtök
07.00: A Népszabadságban megjelenik Medgyessy Péter előző este adott interjúja, melyben erősen bírálja mind az SZDSZ-t, mind az MSZP- t. Nagyon hangsúlyozza, hogy milyen határozott lesz. A cikk vége azonban mást is sejtet: Lehet, hogy határozottságom áldozata leszek.
10.00: Megkezdődnek az SZDSZ által kezdeményezett koalíciós tárgyalások Medgyessy Péterrel a kormányfő parlamenti dolgozószobájában. Az egyeztetésen az SZDSZ-t Kuncze Gábor pártelnök, Horn Gábor politikai államtitkár, Szent-Iványi István és Fodor Gábor ügyvivő, az MSZP-t Kovács László pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter képviseli.
11.00: Medgyessy Péter miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján kilátásba helyezi lemondását. A kormányfő közli: az SZDSZ vagy csütörtök estig bizalmáról biztosítja, vagy augusztus 26-áig meg kell teremtenie a feltételeit egy új miniszterelnök megválasztásának. A kormányfő hozzáteszi: ez utóbbi esetben augusztus 27-én írásban benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek.
12.00: Mindkét kormánypárt elkötelezett a koalíció fenntartásában, ezért szombaton folytatódik az egyeztetés – mondja Kovács László, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a koalíciós tárgyalások első fejezete után. "A két párt közös törekvése, hogy megnyerje a 2006-os választásokat" – közli Kovács László.
14.00: Összeül az MSZP rendkívüli elnöksége.
17.30: Toller László innen feldúltan távozik, és lemond az MSZP elnökségében betöltött posztjáról.
17.30: Az MSZP elnöksége közli: elfogadja Medgyessy lemondását, és bejelentik, hogy az Országgyűlés szeptember 6-án konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal dönthet az új kormányfő személyéről.
17.50: Az MSZP új miniszterelnököt jelöl – jelenti be Kovács László pártelnöke az MSZP elnökségi ülése után. Kovács László elmondja: a jelölt megvan, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy kit választott egyhangúlag az elnökség. Hozzáteszi: a jelölt személyéről, a koalíciós partnerrel való egyeztetés után, augusztus 26-án tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, a parlament szeptember 6-án dönthet konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az új miniszterelnökről.
18.50: Az MSZP-ből kiszivárgott hírek szerint Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter lehet az MSZP miniszterelnök jelöltje.
19.00: Kiderül: az SZDSZ–szel való szombati koalíciós egyeztetésen az MSZP–t Kovács László, Szili Katalin, Kiss Péter és Jánosi György képviseli majd.
19.50: Az SZDSZ bölcs megoldásnak tartja, hogy az MSZP új miniszterelnököt jelöl – mondja Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő. Kijelenti, hogy a kérdést szombaton, koalíciós egyeztetésen tárgyalják majd.
20.00: Több szabaddemokrata politikus tagadja, hogy kifogásuk lenne Kiss Péterrel szemben.
20.20: Kiss Péter jelölése után Gyurcsány Ferenc és támogatói azt akarják elérni, hogy az MSZP kongresszusa döntsön az új miniszterelnök-jelölt személyéről, és, hogy ott részletes programot mutathassanak be a tagságnak. Gyurcsány Ferenc maga mögött tud legalább két megyei szervezetet, kölcsönösen támogatják egymást az elnöki posztra esélyes Hiller Istvánnal.


Augusztus 20., péntek
07:00 Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő egy tévéműsorban közli: az SZDSZ támogatni fogja az MSZP-nek azt a jelöltjét, aki sikeresebben kormányozhat.
12:00 Az MSZP Mozaik Klubja közli, hogy a miniszterelnök személyéről rendkívüli pártkongresszusnak kellene döntenie.
13:00 Kiderül, hogy az MSZP kongresszus összehívásával egyetért Kiss Péter kancelláriaminiszter, sőt, állítólag ragaszkodik hozzá.
16:05 Lendvai Ildikó bejelenti, hogy az MSZP elnöksége és választmánya szombaton ülésezik; e két testület közösen hívhatja össze a párt rendkívüli kongresszusát
17:30 Gyurcsány Ferenc Győrben bejelenti: vállalja a jelölést a miniszterelnöki tisztre, amennyiben az MSZP hivatalosan jelöli.
18:00 Kiss Péter azt mondja: szeretné, ha több miniszterelnök-jelölt közül választhatnának a szombati koalíciós egyeztetésen, így az MSZP kongresszusa elé már csak egy jelölt állna.

 

Augusztus 21., szombat

09:30 Koalíciós egyeztetés, immár Medgyessy nélkül. Eredmény: közös jelöltet állítanak.

12:00 Még ma eldöntik, hogy kit választ az MSZP szerdai rendkívüli kongresszusa miniszterelnök jelöltnek. (Nem vicc)

12:14 Wekler Ferenc felajánlotta lemondását a parlament alelnöki székéről. Kuncze nem állít ennek akadályt...

15:30 Az MSZP elnöksége szerint csak egy csak egy jelölt van a világon és az Kisz (BIT) pontosabban Kiss Péter.

16:00 Az MSZP frakció megszavazta, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány legyen a miniszterelnök csere jogi formája. (Azaz a frakció eldöntötte, hogy MEDGYESSY NE MONDJON LE.) Azzal a verzióval nem számolnak, hogy Medgyessy esetleg mégis lemond.

16:30 A szocialista frakció szidalmazza a mutyizó elnökséget, amely át akarja erőltetni a maga egykéjét.

19:00 Az MSZP frakció, amely végül szavazni fog a kérdésről, három jelöltet támogat Kiss Péter (90), Veress János (80) és Gyurcsány Ferenc (73) a jelöltjük.

 

Mi sülhet ki mindebből?

 

A polgári oldal megfújhatná a győzelmi trombitát, de nem teszi. Orbán Lendváról üzen, s a csipi-csupi koalíciós torzsalkodáson túlnézve az ország gazdasági helyzetét tekinti a válság alapjának. A mértéktartás bizonyára növeli tekintélyét és híveinek számát. Nincs jele annak, hogy a jobb oldalon komolyan tartanának egy megújuló vezetésű kormány illetve párt megerősödésétől. Aggodalom inkább a fordítottja miatt lehet. Miközben az MSZP számára csak egy teljes átalakulás, a saját árnyékán való teljes átlépés jelentene kiutat, folytatódik a hazudozás az az a kétségbeesett kísérlet, hogy "lyukat beszéljenek a hasunkba". Csak két példa: Horn Gyula szerint az MSZP nagyot alakított abból a szempontból, ahogy ezt a helyzetet kezelte. Nem tudok olyan emberekről, vagy olyan véleményekről az MSZP-n belül, amelyek arról szólnának, hogy mondjuk fel a koalíciós megállapodást. Azt hiszem, Kiss Péter megkapja a szükséges támogatást. Huszonkét hónapunk van durván a következő választásig. Ezalatt meg lehet fordítani azt a trendet, amely ma érvényes. A népszerűség- és bizalomvesztést be lehet pótolni egy okos politikával. (Nyilatkozat a Magyar Hírlapban) Lendvai Ildikó pedig arról szónokol, hogy Medgyessy nem bukott meg, hanem az ország számára a legjobbat tette.

A leginkább szomorú azonban az, hogy 2004-ben, tehát a sok szép reményt felcsillantó 1989 után tizenöt évvel mindössze az a választás áll a jelenleg kormányzó erő előtt, hogy az akkor megsemmisülni látszó KISZ illetve DEMISZ vezetők közül válasszon miniszterelnököt.


 

vissza Vissza a kezdőlapra