2004. augusztus 29. vasárnap 21:35

 

Népek Barátsága találkozó a család értékeiről

 

A Comunione e Liberazione – Közösség és Felszabadulás egyházi mozgalom által évenként megrendezett, meeting néven ismertté vált nagy összejövetel augusztus 28-án szombaton ért véget Riminiben.
Julian Carron spanyol teológus előadása a Népek Barátsága találkozón a család értékeiről.

 

Augusztus 25-én szerdán Julian Carron spanyol teológus, akit Don Luigi Giussani, a Comunione e Liberazione alapítója meghívott a mozgalom vezetésére, nagysikerű előadást tartott. A családi értékek témájával foglalkozó találkozót egy olyan, 3500 olasz családot tömörítő társulás – Befogadó Családok Társulata – szervezte, amelynek tagjai, átmenetileg vagy véglegesen, otthont adnak gyermekeknek, illetve nehézségben lévő anyáknak.

 

Julian Carron atya, a madridi Szent Damazusz teológiai kar tanára előadásában hangsúlyozta: a család a Teremtő tervei közé tartozik, Aki a szépségen, a jóságon és az igazságosságon keresztül önmagához kapcsol minket. A szerelem mindenekelőtt öröm, hogy valaki viszonozza érzelmeinket, és annak felfedezése, hogy a másik személy ajándék számunkra. A szülői szerepről a spanyol teológus kifejtette: minél teljesebben és hitelesebben megélik saját gyermeki hivatásukat, annál jobban képesek lesznek nevelői feladataik ellátására is. A család feladata a nevelés, vagyis, hogy a gyermeket felkészítse az életre. A nevelésben a szülők megvalósítják felelős apaságukat és anyaságukat, mert az élettel együtt átadják gyermekeiknek annak értelmét is.

 

Az első gesztus az elfogadás – éppúgy, amint azt a Befogadó Családok Társulata teszi. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy mindez nem könnyű és vannak bizonyos nehézségek is. Ezek legyőzésében azonban társunkká lett a misztérium, azáltal, hogy Jézus testet öltött közöttünk. Ha elfogadjuk az ő jelenlétét, akkor képesekké válunk arra, hogy ne térjünk le a helyes útról és ne veszítsük el reménységünket – mondta végül előadásában Julian Carrol spanyol teológus, a Comunione e Liberazione egyházi mozgalom társ-vezetője.

VR/MK

vissza Vissza a kezdőlapra