2004. július 18. vasárnap 21:35

 

Az új EU-tagállamok állampolgárainak arányos uniós alkalmazásáról

 

Az új EU-tagállamok uniós alkalmazottainak arányos jelenléte mellett érvelt az EU-intézmények pénteki költségvetési egyeztetésén Surján László, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője.

Az Európai Bizottság, a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament (EP) képviselői a jövő évi közösségi költségvetésnek a bizottság által benyújtott tervezetéről folytattak háromoldalú egyeztetést.

Mint Surján László elmondta, a tanácskozáson az EP küldöttsége részéről bírálatok érték a bizottság létszámnövelési igényét. Eszerint a bővítés nyomán megnövekedő feladatok miatt a jövő évi költségvetésben 700 bizottsági alkalmazott felvételére kellene pénzügyi kereteket előirányozni. Ezek az álláshelyek elvileg az új tagországokból érkező munkatársak számára lennének fenntartva.

A magyar képviselő a kifogásokra válaszolva megállapította, hogy e tekintetben egy sor, egymásnak részben ellentmondó követelményt kellene összhangba hozni. Először is tény, hogy az új tagállamok nincsenek megfelelően képviselve az uniós intézményekben, holott ennek alapelvként kellene érvényesülnie. Másrészt az sem lenne tisztességes eljárás, ha valódi feladatok nélkül, csak az arányosság kedvéért hoznának létre új álláshelyeket. Végül, mindezzel együtt sem lenne elfogadható, hogy csorbát szenvedjen az arányosság elve - állapította meg.

A magyar képviselő ennek alapján azt kérte, hogy az érintett többi intézmény ne támadja a bizottság által megfogalmazott igényeket, mert azokban az elkövetkező évek fejlesztési követelményei tükröződnek. Emellett pontosabban meg kellene határozni, milyen lépésekkel és mennyi idő alatt érhető el, hogy a tíz új tagállam az unión belüli súlyának megfelelő arányban képviseltethesse magát az uniós intézmények apparátusában - mondta Surján László.

A miniszterek tanácsa végül - első olvasatban - 680 fős bővítést hagyott jóvá a bizottság által igényelt 700-ból, az erre előirányzott költségvetési keretet viszont 54 millió euróval csökkentette. A kérdés azonban ezzel még nem zárult le - egyelőre az EP-képviselők sem foglaltak el végleges álláspontot -, mert a költségvetési vita ősszel folytatódik.
Az EP első olvasatban októberben tárgyalja a most fő vonalaiban elfogadott tervezetet, amely ezt követően ismét a tanács elé kerül, majd a két intézmény közötti alkufolyamat eredményeként decemberben ölt végleges formát.

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra