2004. július 15. csütörtök 21:30

 

Fertőzőek-e a posztkommunisták?


A főoldalon olvasható felvezető szöveg alapján aligha hihető, hogy most az Európai Parlament néhány eseményével foglalkozunk. Pedig így van. Az Európai Néppárt (ENP) június 13-án nemcsak Magyarországon nyert, hanem egész Európában. Nem szerezte meg azonban az abszolút többséget, ezért állandó egyeztetési kényszer lesz.

Az Európai Bizottság elnökét a Parlamentnek kell megválasztania. Az ENP azért ajánlott egyezséget, mert ezzel az Európai Tanács által jelölt Barroso portugál miniszterelnök számára reméli biztosítani a kellő számú szavazatot. A jelölt akkor lesz megválasztott  bizottsági elnök, ha a jelenlevő képviselők több, mint fele rászavaz.  Az érem másik oldala: a szocialisták jelölhetik az első félidőben a parlament elnökét.

Jelöltek is, mégpedig egy arculcsapással felérő nevet: Borell urat, aki az inkvizícióra hivatkozva utasította el a kereszténység megemlítését a készülő alkotmányban. A jelölt elég rossz benyomást keltett ma az ENP frakcióülésén. Üres mondatai olykor a lényeg közelébe is értek, de többnyire csak tartalmatlan frázisok hangzottak el.

A kérdés mármost az: megszavazzák-e jövő csütörtökön a szocialisták Barosot, miután a néppárti frakció kedden megszavazza az liberális ellenjelöltjénél lényegesen rosszabb benyomást keltő Borellt? Más szavakkal: szavatartó emberek-e a nyugati szocialisták, avagy a közép-európaiak máris megfertőzték őket? Egy hét múlva erre is meglesz a felelet.

       Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra

 Parlamentnek kell