2004. július 07. szerda 23:50

Levelet hozott a posta!

Esélyt adni a reménynek

Nevelőszülőket keres a szovátai Szent József Otthon

 

Subject: Nevelőszülőket keres a szovátai Szent József Otthon

Date: Mon, 5 Jul 2004 20:03:55 +0200

Eklézsia, Július 2., Péntek

Szociális családok kialakításához keresnek nevelőszülőket a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett szovátai Szent József Otthonban. Amint azt Páll Máriától, az otthon vezetőjétől megtudtuk, a 2003. szeptemberében létrehozott intézetben jelenleg 35 gyereket gondoznak.

- "Az aratnivaló sok, de a munkás kevés." Ezzel a szentírási idézettel szeretné megszólítani a szovátai Szent József Otthon vezetője azokat a házaspárokat, akik gyermekek neveléséhez éreznek hivatást. "Célunk az, hogy anyává-apává legyünk, és így a gyerekeknek, akik hozzánk kerülnek, otthont teremtsünk" - állítja Páll Mária.

A szovátai otthon a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány legújabb létesítménye, működését tavaly szeptemberben kezdte meg. Tíz évvel ezelőtt Déván, majd rövidesen Szászvárosban létesült gyermekvédelmi központ, Csaba atya és munkatársai valamennyi városban a családból kihullott, árva vagy félárva kiskorúaknak próbáltak otthont és tanulási lehetőséget biztosítani. A feladat, amit az önkéntes nevelőszülőktől elvárnak: osszák meg életüket nyolc-tíz kislánnyal vagy kisfiúval. "A gyerekek nevelése nemcsak azt jelenti számunkra, hogy enni, inni kapnak, hanem lelki nevelést is, s azt, hogy megismertetjük velük Istent, elsősorban életpéldánkon keresztül - vallja a szovátai központ vezetője. - Megtanítjuk nekik a becsületes munka örömét, úgy hogy a kertben velünk együtt dolgoznak, látják, hogyan válik egy kopár földdarab zöldséges kertté, ahonnan aztán együtt főzünk borsólevest és karalábé-főzeléket, vagy azt, hogy hogyan kelnek ki abból a tojásból a rucák, melyeket mi tettünk a kotlós alá."

- Szovátán rövidesen sikerül újjáépíteni azt a központot, amelyet egy tűzvész nemrég elpusztított, ehhez számos magyarországi és hazai adományozó is segítséget nyújt. Csaba atya szovátai megbízottja reméli, hogy az új létesítményben kialakítandó kilenc lakásban mindenki otthon érezheti majd magát, addig viszont a nehéz körülményeket is vállalni kell.

Páll Mária - vagy Marika, ahogy a sajtónak szánt leveleit is aláírja - különös örömet talál abban, hogy a gyermekek fejlődését láthatja. Felidézi például két kislány esetét, akik részt vettek apjuk, anyjuk temetésén, és lelki sérüléseik miatt annyira elmaradtak a tanulásban, hogy évet kellett ismételniük. "Nehezen indultak el újra, de nagy öröm volt számunkra, hogy a két kislány közül a nyolcadikos sikeresen letette a kisérettségi vizsgákat" - mondja. A szovátai otthon vezetője szerint tanév elején minden család olyan még, mint a készülő étel, nem értek benne össze az ízek.

"Idővel aztán a nevelőnő és a gyerekek összecsiszolódnak, megismerik, megszeretik egymást, és kötődni kezdenek egymáshoz. A gyerekek titkokat árulnak el, a nevelőnő pedig szívéből megszüli e gyerekeket, és igazi anyává válik" - véli Páll Marika, aki munkatársaival együtt a Szent József Otthon címén (Szováta, Fő út 86.) vagy a 0744-929579-es telefonszámon várja az érdeklődő fiatalok vagy házaspárok jelentkezését.

L. J

 

Az ERMASZOCI levelezőlista az erdélyi magyar szociális civil szervezetek tapasztalatcseréjét és együttműködését hivatott szolgálni.

A levelezőlistára szánt levelet < ermaszoci@yahoogroups.com > címre küldjék.

Feliratkozni az <ermaszoci-subscribe@yahoogroups.com>, lemondani az <ermaszoci -unsubscribe@yahoogroups.com> címre küldött üres levéllel lehet. A listagazdának szánt levelet az ermacisza_tanacs-owner@yahoogroups.com címre várjuk.

Listagazda az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány ügyvezetője: Egri István.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra