2004. július 09. péntek 13:05

 

A kormány állítsa le a Nemzeti Tankönyvkiadó eladását

 

Aggódik a Fidesz oktatáspolitikusa a Nemzeti Tankönyvkiadó eladása miatt. Úgy véli, hogy így kikerül az oktatáspolitika irányítása alól a tankönyvpiac. Az MSZP politikusa cáfolja az aggodalmakat, mivel a kiadó 25 százaléka állami kézben maradna.

 

Pálinkás József, a Fidesz Kulturális Tagozatának elnöke nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját tervezi, ezért a politikus péntek délelőtti sajtótájékoztatóján szólította fel a kabinetet, állítsák le a folyamatot.

- A Nemzeti Tankönyvkiadó egy nyereséges, biztos piaccal rendelkező vállalat, ilyen módon eladása közgazdaságilag indokolatlan – hangsúlyozta Pálinkás József. A Medgyessy-kormány, tudjuk, hogy pénzügyi gondokkal küzd és a pillanatnyi pénzügyi nehézségek áthidalására el akar adni még egy aranytojást tojó tyúkot, hiszen a Nemzeti Tankönyvkiadó profitban hozza néhány év alatt azt az összeget, amiért a tankönyvkiadót ma el lehet adni.

Pálinkás József ugyancsak aggályosnak tartja, hogy az oktatás-irányításnak semmilyen eszköz nem marad a kezében, hogy garantálja a tankönyvellátás biztonságát, a tankönyvek árát és tartalmát pedig befolyásolja.

- Mindháromra szükség van. Magyarországon a tankönyvárak idén a szerzői joggal kapcsolatos változások miatt emelkedni fognak, a hírek 6 és 20 százalék közötti emelkedésről szólnak, ha ehhez még hozzájön egy jelentős emelkedés a privatizáció miatt, akkor a magyarországi diákok nagyon drágán juthatnak csak hozzá a tankönyvekhez.

- A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjával kapcsolatban régi vita van az ellenzék és a kormánypártok között. Ugyanúgy megőrzendő értéknek tartjuk, legalább annyira fontos számunkra is a Nemzeti Tankönyvkiadóban felhalmozódott nemzeti érték. Ugyanakkor ennek a megőrzésére véleményünk szerint csak akkor van lehetőség, hogyha a piaci körülményekhez rugalmasabban tud alkalmazkodni a tankönyvkiadó. Ezért döntöttünk úgy, hogy 75 százaléka privatizálható, és 25 százalék plusz egy szavazat pedig tartósan állami tulajdonban marad – mondta Tatai Tóth András, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Somorjai Balázs
Magyar Rádió

vissza Vissza a kezdőlapra