2004. július 08. csütörtök 22:07

 

Megszüntette a kormány a súlyosan sérültek üdülési támogatását

 

Tavaly húszezer olyan fogyatékos juthatott el a magyar tenger üdülõibe, akik még életükben egyetlenegyszer sem mozdultak ki otthonról. Az õ speciális nyaralásuk ugyanis nem egyszerû, akadálymentes üdülõre van szükségük, speciális ellátásra és segítõ személyzetre. Idén a kormány ezt az üdülési támogatást megszüntette.

Az üdülés mellett a fogyatékkal élők közlekedését is nehezíti a kormány. Ugyanis míg a Fidesz kormány 2001-ben hatezer mozgázkorlátozott gépjárművásárlását támogatta, addig idén összesen kettőezer ilyen utalványt adnának ki. Ráadásul ez a támogatás az autó árának csak mintegy tizedét teszi ki. Ám, most még ehhez a csekély összeghez sem juthatnak hozzá a fogyatékosok.

dr. Hegedűs Lajos a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke elmondta:

"Jelenleg a mintegy negyvenezer jogerős államigazgatási határozat jogosult esetében húsz évre nőne a várakozási idő. Tehát húsz év után lehetne ilyen támogatáshoz hozzájutni. Azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan. A mozgáskorlátozottak szövetsége nem fogadta el a kormány ajánlatát, ma nincs ilyen támogatás. Se kétezer, se semennyi támogatás nem létezik. Semmilyen választ nem kaptunk az ezelőtt egy hónappal elküldött levelünkre, a kormányfőtől, a pénzügyminisztertől, hogy ezen a helyzeten változtassanak."

A mozgáskorlátozottak úgy látják, rájuk csak hivatkoznak a kormányzati kommunikációban, ugyanis az esélyegyenlőséget hirdetni szép dolog, csak éppen a megvalósulásáért a kormány, az illetékes tárca nem tesz semmit.

vissza Vissza a kezdőlapra