2004. augusztus 12. csütörtök 23:55

 

Az új Európai Bizottság

 

A jelenlegi helyzethez képest José Manuel Barroso a következő változtatásokat vezette be:

Az új Bizottság, amennyiben az Európai Parlament szavazatával jóváhagyja, november 1-jén lép hivatalba. Az Európai Parlament az egyes biztosokról külön-külön nem, csak a teljes testületről szavazhat. Ám a jelölteket külön-külön meghallgatják a szakbizottságok. Mostantól Kovácsnak erre kellene készülnie. Vajon lemond-e a miniszteri posztról, hogy többet tanulhasson?

Az Európai Alkotmányt létrehozó szerződés szerint az Alkotmány megerősítését követően a külügyekért felelős EU-miniszter alelnöki tisztséggel kerül a Bizottságba.

A szerződés a szakpolitikai feladatok kiosztásának és újraelosztásának jogkörével ruházza fel a Bizottság elnökét. A 217. cikk jelenlegi szövege szerint:

1. A Bizottság elnökének politikai irányítása alatt működik; az elnök határozza meg a Bizottság belső szervezetét annak biztosítása érdekében, hogy az koherens módon, hatékonyan és a kollegialitás szellemében tevékenykedjen.

2. A Bizottságra háruló feladatok csoportosításáról és a Bizottság tagjai közötti elosztásáról az elnök dönt. Az elnök e feladatok elosztását a Bizottság hivatali ideje alatt megváltoztathatja. A Bizottság tagjai az elnök által számukra megállapított feladatokat az elnök irányításával látják el.

3. A bizottsági testület jóváhagyásának elnyerését követően az elnök a Bizottság tagjai közül alelnököket nevez ki.

4. A Bizottság tagja köteles benyújtani lemondását, ha a testület jóváhagyását követően az elnök őt erre felhívja.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra