2004. december 09. csütörtök 21:39

 

Ötpontos javaslatcsomag a kormánynak

 

Orbán Viktor és Mikola István a Szövetség Egészségügyi Egyeztető Fórumának ülését követően bejelentette: a Fidesz törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a kórházak lopakodó privatizációjának megállítása érdekében.

 

A Fidesz elnöke elmondta, hogy az egészségügy különböző területén dolgozó szakértőket tömörítő testület több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg működését, vezetését Mikola István, a polgári kormány egészségügyi minisztere látja el. Hozzátette, hogy a fórum csütörtöki ülésén a hétvégi népszavazás tapasztalatait vitatták meg, és ötpontos javaslatcsomagot készítettek, amely álláspontjuk szerint a népszavazáson született döntés értelmében alakítaná át a kórházakra vonatkozó aktuális szabályozást, és ez "pártállásra való tekintet nélkül mindenkinek érdeke".

 

Állítsák meg a lopakodó privatizációt!

 

A Fórum ennek értelmében felszólítja a kormányt és az önkormányzatokat, hogy mindenhol állítsák meg a "lopakodó kórházprivatizációt". Felhívta a figyelmet a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottságának mai döntésére, amelyből hiányzik az a garancia, hogy - a közhasznú társasággá alakított - a kórház működtetését ellátó intézménynek nem lehet többségi tulajdonosa külső magánbefektető. "Ha ezt nem garantáljuk, akkor az a lopakodó privatizáció, amely első látásra nem tűnik veszélyesnek, teret nyer, és a végén az egészségügyi intézmény mégis kikerül a közszférából" - szögezte le Orbán Viktor.

 

A második kérés a pénzügyi kormányzatot arra szólítja fel, hogy állítsa helyre a közkórházak működőképességét, és ebben az évben a kórházi ellátási rendszerből kivett pénzt tegye vissza. A Fórum álláspontja szerint a kórházak működésképtelenség szélére való sodródását a kormányzat költségvetési kötelezettségeinek elmulasztása idézte elő, és ez okozta a privatizációs kényszerhelyzetet. A Fórum azt is megállapította, hogy mára elkerülhetetlenné vált a kórházak működtetési rendszerének átalakítása, és ennek értelmében az egészségügyi törzsvagyont célvagyonná kell átalakítani az elidegenítés megakadályozása érdekében.

 

Törvényjavaslatot készít a Fidesz

 

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz a népszavazás tapasztalatainak alapján törvénytervezetet terjeszt az Országgyűlés elé a kórházi intézményrendszer átalakítása érdekében. Ebben az áll, hogy a külső források bevonását kizárólag non-profit elv mentén tennék lehetővé, másrészről pedig lehetőséget teremtenének az egészségügyben dolgozók szerepvállalásának az egészségügyi intézmények működtetésében és a tulajdonlásban is. A Szövetség felhívja továbbá a kormányt, hogy csatlakozzanak az Egészségügyi Kerekasztalhoz, vegyenek részt a munkájában, mert - mint mondta - Magyarországon ma nincsen más szervezet, amely "képes lenne az egészségügy működtetése során felgyülemlett tapasztalatot, szakmai és szabályozási tudást összegyűjteni, megjeleníteni és bevonni a törvényalkotásba". Orbán Viktor tarthatatlan állapotnak nevezte azt, hogy Magyarország állampolgárai a kórházak közvagyonként való megtartása mellett foglaltak állást, ezzel egyetért az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, az Orvosi Kamara, a betegszervezetek, vagyis mindenki aki, az egészségügyet működteti, és csak egy szereplő, a magyar kormány az, amely azt mondja, hogy "ez nem jó ötlet, másképp kell csinálni". Ezért arra kérik a kormányt, mindenképpen vegyen részt a kerekasztal ülésein.

 

Kép és szöveg: T.Z. - B.E. Szövetség Webszerkesztőség
fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra