2004. december 19. vasárnap 23:45

 

Orbán: törvényvázlat a kettős állampolgárságról dobpergés nélkül

 

A volt kormányfő szerint a határon túli magyar vezetőknek január 6-án és 7-én tervezett szabadkai tanácskozásukon kellene kidolgozniuk a törvény vázlatát, részleteit és egy magyar közéleti szervezetet kellene felkérniük, hogy azt terjesszék az Országgyűlés elé. "Szép csendben meg kellene alkotnunk ezt a törvényt, immáron népszavazási dobpergés nélkül" - tette hozzá.

 

A határon túli magyar vezetőktől várja a Fidesz elnöke, hogy dolgozzák ki a kettős állampolgárságról szóló törvény vázlatát és részleteit. Orbán Viktor egy vasárnap reggeli rádióműsorban hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság kérdése nem pártkérdés, ezért jobb lenne, ha ezt az ügyet nem egy párt vállalná fel.

A volt kormányfő szerint a határon túli magyar vezetőknek január 6-án és 7-én tervezett szabadkai tanácskozásukon kellene kidolgozniuk a törvény vázlatát, részleteit és egy magyar közéleti szervezetet kellene felkérniük, hogy azt terjesszék az Országgyűlés elé.

"Szép csendben meg kellene alkotnunk ezt a törvényt, immáron népszavazási dobpergés nélkül" - fogalmazott a pénteken rögzített beszélgetésben Orbán Viktor. Az ellenzéki politikus értékelése szerint ugyan a népszavazáson nem mondtak elegen igent ahhoz, hogy a kormányt és a parlamentet rászorítsák egy ilyen törvény megalkotására, "de ettől még mondtak valamit".

"Nekünk, parlamenti képviselőknek és a mostani kormánynak, a köztársasági elnöknek, az alkotmányos rend minden szereplőjének az volna a kötelessége, hogy meghalljuk azt, amit az emberek mondtak" - fogalmazott Orbán Viktor a Vasárnapi Újság című műsorban. Hozzátette, hogy vannak jó ügyek, amelyekről "Isten választott szolgáinak és nekünk, a nép választott szolgáinak" nem szabad lemondani.

Elmondta, hogy a népszavazás számára már csak egy fájó és tanulságos emlék. A történtek szerinte mélypontnak tekinthetők. Úgy vélte, hogy a történelmi eséllyel azért nem élt az ország, mert az emberek a jelenlegi lelkiállapotukban a változtatást veszélynek, semmint lehetőségnek tartják.

"Fel kell számolni a létbizonytalanságot, a létbiztonság hiányát" - hangoztatta a volt miniszterelnök. Hozzátette: "előre kell tekintenünk, és dolgoznunk kell azért, hogy a teljes Kárpát-medencei összefogás létrejöjjön, és ez létre fog jönni".

A jövő évi költségvetés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "hervasztó a látvány". Közölte: a Fidesz a 2005-re tervezett gázár-emelés ügyében fel fogja szólítani a kormányt, hogy vonja vissza előterjesztését.

"Nem lehet télvíz idején, hideg télre készülődve az inflációt meghaladó mértékű gázáremeléseket végrehajtani, ami aztán magával hozza egyébként a 10 százalék fölötti villamosenergiaár-emelést is" - tette hozzá.

A Fidesz jövő évi feladatairól szólva az ex-kormányfő elmondta, hogy a pártnak 2005-ben a napi munka mellett fel kell készülnie a "változtatásra". Szavai szerint a magyar embereknek legkésőbb 2006-ban módjuk lesz arra, hogy véget vessen annak a bizonytalanságnak, amelyek között élnek immáron lassan három éve.

Forrás:ma.hu

Vissza a kezdőlapra