2004. október 21. csütörtök 23:47

 

Program-ajánló

 

A Volksbank Galériák újabb kiállításának megnyitója

 

Október 22-én este 17-órakor

Szotyory László festőművész

gyűjteményes kiállításának megnyitójára kerül sor

a Volksbank Galériában (XII. kerület Istenhegyi út 40/A).
 

A kiállítást megnyitja: Dr Balázs László Magyarországi Volksbank Rt. Vezérigazgatója
 

A kiállítás 2004. november 22-ig tekinthető meg. Hétfőn, szerdán és csütörtökön 10.15 és 19.15 óra között. Kedden és pénteken 7.45-13.00 óra között.

 

A kiállítást három dolog teszi különlegessé. Az első; maga a művész, hiszen Szotyory László az egyik legegyénibb alkotója a hazai művészvilágnak.
A második; Szotyory László az idén római ösztöndíjat kapott, a tárlat így a karakteres képek mellett ízelítőt ad a friss római impressziókból is.
A harmadik; a kiállítás a magyar festészet napja rendezvényei keretében egy olyan művész reprezentál, aki magyarként európai és európaiként magyar.
 

  A galériáról bővebb információ a www.dunapartgaleria.hu web oldalon található.

 

 

Szotyori László festőművész kiállítása a Volksbank Galériában

 

Az 1980-as évek első felében bontakozik ki Szotyory festészete, azokban az esztendőkben, amikor befejezte tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán. Ez az etap az új festészet elterjedésének időszaka Magyarországon. A művészek közül sokan – többek között az avantgárd második nemzedékének számos képviselője, Bak Imre, Nádler István, valamint az akkor a főiskoláról kirajzó fiatalok, Bullás József, Mazzag István, Sebestyén Zoltán és társaik – olasz és német példák hatására oldottan-érzékenyen nagyméretű, színes kompozíciókat kezdtek el festeni.

Szotyory Lászlót ezzel szemben nem befolyásolták az egyetemes áramlatok, nem akart mindenáron naprakész lenni. A saját maga kialakította színes-érzékletes-friss festészetet műveli, amely társtalan napjaink honi piktúrájában. Ha az alkotó stílusát nézzük, megállapíthatjuk, hogy kifejezésmódja művészetünk impresszionisztikus hagyományaiból táplálkozik, de ábrázolásmódja nem színhangulatokra építő plen air festészet, hanem tárgyiasabb, áttételesebb figurális alkotásmód, melynek tematikája nagyon is ezredvégi.

Szotyory festészetének különlegessége elsősorban témaválasztásában rejlik, nem teszi idézőjelbe a témát, nem ironizál. Ő egyszerűen lelkesedik és ábrázol a maga érzékletes-szenzuális módján.

„Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.”, mondotta egyik beszélgetésünk alkalmával.

A tájékozottabb szemlélőnek úgy tűnhet, Szotyory látványfestészetet művel, de az ő piktúrája nem látvány, hanem képzelet alakította festészet, hiszen sokszor egy másik művészeti ág – film, építészet – alkotta képekből, művekből indul ki és a képzelet szüleményei parkjai, tájai is. Talán csak az ege nagyon valóságos, kék nyári ég fehér felhőkkel.

Végső soron tehát Szotyory László kifejezésmódja-szemlélete posztmodern: egy már értelmezett világ újbóli értelmezése. Virtuális-szellemi utazásait festi meg a művész, járjon az USA-ban, Itáliában vagy Budapesten; és ezen nagyon érzékletes élményeit osztja meg velünk.

Lóska Lajos
művészettörténész
 

vissza Vissza a kezdőlapra