2004. december 13. hétfő 21:28

 

Ismét büntethető a drogozás

 

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a drogfogyasztást legalizáló törvényeket

 

Az Alkotmánybíróság számos ponton alkotmányellenesnek találta a Medgyessy-kormány idején módosított Btk. kábítószerezéssel kapcsolatos pontjait, így e passzusokat megsemmisítette. Döntöttek arról is: a miniszterelnök lemondása esetén rögtön ügyvezető kormány működik.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv (Btk.) több, a kábítószer-fogyasztással összefüggő rendelkezését. A testület megállapította, hogy nincs összhang a jogszabályok és az alaptörvény között. Nem tisztázott például, hogy mi a kis és a kereskedelmi mennyiség. A bírák felszólították az Országgyűlést, hogy május végéig pótolja a mulasztást – közli az Info Rádió.

„A kábulathoz való jog nem létezik" – jelentette ki a határozat szóbeli indoklásakor Holló András, a testület elnöke.

A kihirdetés napjával semmisítette meg a taláros testület az olyan, drogfogyasztást nem szankcionáló, a Btk. kábítószer-paragrafusaiban szereplő megfogalmazásokat, mint „hatósági engedély nélkül”, „csekély mennyiségű kábítószert, együttesen történő kábítószer-fogyasztás alkalmával kínál vagy átad”, és azt a rendelkezést, amely a 21 éven aluliakra vonatkozott. A testület szerint alkotmányellenes, hogy az Országgyűlés nem alkotta meg a kábítószer-bűncselekményekkel kapcsolatban a kiskorúak fokozott védelmét biztosító büntető törvénykönyvi rendelkezéseket. A testület szerint a drog fogyasztását is büntetni kell Magyarországon – olvaható a hirtv.hu-n..

Az Ab szerint az Országgyűlés mulasztása miatt nem felelnek meg a jogbiztonság követelményének a Btk. kábítószerrel való visszaélést szankcionáló rendelkezései, továbbá a kábítószerfüggők gyógyításában résztvevők büntetőjogi felelősségének kérdése sem rendezett.

Az Ab azért foglalkozott a kérdéssel, mert a jelenlegi szabályozást többen és több alkalommal kifogásolták: egyes indítványozók a kábítószer-fogyasztás büntethetőségét támadták, mások éppen a kellő szigort hiányolták a Btk. rendelkezéseiből. Többen a nemzetközi szerződésekre hivatkozással a gyermekek jogainak sérelmét állították, illetve a jogbiztonság követelményébe ütközőnek tartották a szabályozást. Az Ab több indítványt elutasított, köztük a drogok használatának általános liberalizációjára irányuló kérelmeket.

 

(Forrás: Index, Magyar Rádió, MTV ,mno)

Vissza a kezdőlapra