2004. október 21. csütörtök 00:33

 

Veszélyben a jegybank függetlensége

 

Nem is olyan régen felröppent a hír a sajtóban, miszerint egy olyan törvénymódosítást készít elő az MSZP, amely lehetővé tenné Járai Zsigmondnak, az MNB elnökének leváltását. Akkor ezt a szocialista párt tagadta, s fennen hangoztatta, hogy nem terveznek ilyen módosítást.

 

Aztán mindenre fény derült, amikor a hírekben olvashattunk róla hogy, szocialista képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be az MNB törvény módosítására: Ugyan az MNB elnökének pozícióját valóban nem veszélyezteti az indítvány, de a javaslat elfogadása s életbelépése esetén jelentős befolyást szerez a kormány a monetáris politika irányítására azzal, hogy a Monetáris Tanács több tagját a miniszterelnök jelölné.

 

Arra a monetáris politikára lenne ezáltal befolyása, amelyet mindenféle kormányzati s gazdasági befolyástól mentesen a törvény keretei között kéne kialakítani. A jegybanknak hosszú távú célja az MNB törvénybe foglalt árstabilitás fenntartása, s a kormányzat ezt sokszor hajlandó lenne feladni olyan célokért, amik rövid távon kedvezőek számára, de amik hosszú távon az inflációt gerjesztik, s az infláció meg az addigi eredményeket megsemmisíti. A Gyurcsány-kormánynak érdeke lenne, hogy rövid távon eredményeket mutasson fel a választások előtt, hogy az legyen a látszat, hogy minden jól megy, hiszen rosszul áll a szénája s a nagy költségvetési hiány se kedvez a kormány megítélésének. A választások megnyeréséért hajlamosak lennének mindent feláldozni, nem törődve azzal, hogy az később milyen káros hatásokkal járna, így félő, hogy amennyiben a monetáris politikára befolyást szereznek, megpróbálják azt ebbe az irányba elvinni.

Ezt szokásukhoz híven tagadják, s állítják, hogy csak az MNB függetlenségét akarják ezzel növelni, de nehéz elhinni ezt akkor, amikor nemrégen nem fogadták el az MNB beszámolóját, s amikor folyamatos támadásoknak van kitéve az MNB azért, mert nem úgy ugrál, ahogy a kormány fütyül. A törvénytervezetből egyértelműen kiolvasható a szándék, – a beavatkozás szándéka! - hiába magyarázzák mindennel.

Ugyan a 11 fős Monetáris Tanácsban elvileg többségben lesznek azok, akiket nem a kormányfő jelöl, - a szocialisták most ezzel az indokkal védik a javaslatukat - de ez csak addig áll, amíg mindannyian jelen vannak a Monetáris Tanács ülésén. Elég, ha a jegybankelnök által jelölt tagok közül 2 hiányzik, amire számos oka lehet – külföldi program, betegség – akkor máris megvan a kormányfő embereinek a többsége.
Tegyük hozzá, hogy a Monetáris Tanács döntéseiért az Elnök felel a nyilvánosság előtt, ezért fura helyzet állna elő, ha olyanért felelne s olyan döntést kéne megvédenie, amivel maga se ért egyet.

Az is kérdés, hogy megállnak-e itt a szocialisták vagy ez csak az első jogi lépés az MNB megszerzésére. Az Orbán-kormánynak is eleinte volt gondja az akkori MNB vezetéssel de mégse vetemedett arra, hogy egy törvénymódosítással a jegybanki függetlenséget csorbítsa. Úgy látszik, a szocialisták semmit sem tartanak tiszteletben, s mindennel le akarnak számolni, ami nem tetszik nekik.

 

B. Á.

U.i. Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 20-án általános vitára alkalmasnak találta a jegybanktörvény módosítását úgy hogy senkinek nem küldték meg véleményezésre... Ugyanaznap az MNB kiadott egy tiltakozó nyilatkozatot, miszerint nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet.

vissza Vissza a kezdőlapra