2004. október 17. vasárnap 20:44

 

A bomlás virágai

 

Szomorújáték MDF módra

 

2004. október 17., vasárnap, 19:59

Lezsák nem lép ki az MDF-ből

A képviselő vasárnap közleményben jelentette be döntését. "Engem az MDF-ből sem kitessékelni, sem kizárni nem lehet, mint ahogy csak jogi úton lehet elűzni azokat a társaimat is, akikkel egykor az MDF-et létrehoztuk. A Magyar Demokrata Fórum ugyanis nem ott van, ahol Dávid Ibolya és tanácsadó munkacsoportja van, és nem azon a centrumos, balliberális oldalon lesz, ahová a Dávid Munkacsoport sodorni akarja. Éppen ezért Dávid Ibolya minden erőlködése ellenére engem az MDF-fel szembefordítani nem lehet" - írja Lezsák Sándor

 

A Lakitelek munkacsoport nem vonja vissza bizalmatlansági indítványát

A párt országos választmánya szombati ülésén felszólította a parlamenti képviselőcsoport, az úgynevezett Lakitelek munkacsoporthoz tartozó tagjait, hogy hétfő délig vonják vissza Herényi Károly frakcióvezetővel szemben a Ház elnökéhez benyújtott, bizalmatlansági indítványukat, ellenkező esetben etikai eljárás indul ellenük. "Most, amikor a 17 tagú képviselőcsoportból 9 képviselő, tehát a többség szavazott demokratikusan az én frakcióvezető-helyettessé választásomról, akkor érdeklődéssel várom, hogy vizsgálja-e a Ház elnöke a frakció döntését" - mondta Ékes József.

 

2004. október 16., szombat, 12:05

Lezsáknak el kell hagynia az MDF-et

Az MDF országos választmányához bizalmatlansági indítványt nyújtott be a párt alapítójával, Lezsák Sándor, valamint Balogh Lászlóval szemben, amelyet el is fogadtak. A határozat szerint a két politikusnak három napon belül el kell hagyniuk a pártot és a frakciót.

 

2004.10.13. 12:00

Kilencen az MDF-fel szemben

Balogh tegnap azt mondta: nem békétlenséget akarnak, inkább azt, hogy elsimuljanak az MDF-en belüli viharok. Nem érti, miért gondolja a párt néhány vezetője, hogy ha a tizenhét tagból álló frakcióból kilencen Herényi leváltása mellett döntenek, akkor azt vissza lehet csinálni.

 

2004. október 12., kedd 16:12
A MDF-frakció a végső amortizáció felé

Ha van a frakciónak szervezeti és működési szabályzata, akkor napirendre kell tűzni a bizalmatlansági indítvány tárgyalását, akkor viszont nem érvényes az öt képviselő kizárása, ha nincs, akkor viszont a frakcióvezető nem akadályozhatja meg, hogy a képviselőcsoport többsége megtárgyalja az ügyet - szólt az érvelés a hétfői MDF-ülésen, ahol Herényi Károly levette a napirendről a saját menesztéséről szóló indítványt.

 

2004. október 11., hétfő 19:03

Megint leváltották Herényit az MDF-frakció éléről

Az MDF hétfői frakcióülésén a Dávid Ibolya politikájával szembehelyezkedő képviselők megválasztották Ékes Józsefet frakcióvezető-helyettesnek, majd leváltották Herényi Károlyt a képviselőcsoport éléről. Dávid Ibolya politikai irányvonalát követők azonban ehhez már nem asszisztáltak.

 

2004. okt. 08., 16:56

A lakitelkiek újra le akarják váltani Herényit

Kérdéses, mi lesz Herényi Károly sorsa. Az MDF frakcióvezetõje ellen a Lakitelek Munkacsoport 7 tagja másodszor nyújtott be bizalmatlansági indítványt. Herényi Károly a hírTV kérdésére azt mondta: biztos, hogy nem zárja ki a heteket.

 

2004. október 6., szerda 17:25

Tovább működik a Lakitelek Munkacsoport

Nem hagy fel működésével a Lakitelek Munkacsoport, a jövőben az MDF platformjaként kíván működni.

 

2004. október 5., kedd 12:44

Etikai eljárás MDF-es képviselők ellen

Etikai eljárást indít Herényi Károly frakcióvezető hat MDF-es képviselő ellen, mert a nem gomb megnyomása helyett egyáltalán nem vettek részt Gyurcsány Ferenc programjának parlamenti szavazásában. Ezen a szavazáson nem a „nem” gombok, illetve a tartózkodás, vagy a nem-szavazás számított, hanem az, hogy megvan-e az „igen” szavazatok több mint fele, vagy nincs, ezért "nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy folytatódik az MDF frakción belül a leszámolás."

 

2004. szeptember 26., vasárnap 11:57

Kritikus hangok az MDF országos gyűlése után

Azért is szomorú vagyok, mert az új alapszabály teljes egészében a mostani belső politikai helyzet megoldására született, egyéni ügyek megoldási javaslatai kerültek bele az SZMSZ-be, ami például azt jelenti, hogy ha feloszlatnak egy helyi szervezetet, akkor a helyi szervezet valamennyi tagjának a tagsági viszonya is megszűnik. Ezt mi úgy neveztük, hogy a kollektív bűnösség elve bekerült negyven év után egy magyar pártszervezet működési szabályzatai közé.

 

2004. szeptember 16.

Szabályzat a lakitelekiek ellen

Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának most készülő szervezeti és működési szabályzata olyan erős jogosítványokat ad Herényi Károly frakcióvezetőnek, hogy a "pártütő lakiteleki honatyák" annak ellenére se tudják ráerőszakolni döntéseiket a képviselőcsoportra, hogy ott többségben vannak.

 

2004. szeptember 13., hétfő 14:00

Kézi vezérlésre kapcsol az MDF-frakció

Az Index információi szerint az MDF hétfői frakcióülésén a képviselők Herényi Károly ellenállása miatt nem szavazhattak arról a javaslatról, hogy az MDF a parlamenthez forduljon jogorvoslatért az öt képviselő kizárását jóváhagyó ügyrendi bizottsági döntés miatt. A lakitelkiek többségével működő képviselőcsoportban született javaslatot a frakcióvezető nem terjesztette szavazásra. Lezsák Sándort hátraültették.
 

2004. szeptember 10., péntek 13:10

Csak papíron létező szervezetek döntöttek az MDF-ben?

Több Dávid Ibolyával szemben álló MDF-es politikus szerint a párt ifjúsági szervezetének "korábban a pártban soha nem látott" delegáltjai döntötték el az elnök javára a helyi erőviszonyokat.

 

2004. 09. 09.

Hűségnyilatkozatot kellett tenni a lakitelkieknek

"16 éve nagyon sok vihart élt meg az MDF, és én mindig a Magyar Demokrata Fórum tagja voltam, és az is szeretnék maradni és pontosan ezért megalázónak érzem azt, hogy nekem folyton bizonygatnom kell az MDF-hez való lojalitásomat."

 

2004. szeptember 8., szerda, 17:45

Szabálytalan, de nehezen támadható az MDF-esek kizárása

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a házszabályba ütköző módon zárta ki öt képviselőtársát, mert kizárásra a házszabály szerint csak maga a képviselőcsoport jogosult.

 

2004. szeptember 7., kedd 12:18

Függetlenként folytatják az MDF-ből kizárt képviselők

Lezsák szerint Dávid Ibolya megcsúfolta a demokrácia alapelveit. Az MDF parlamenti frakciójából kizárt képviselők még nem tudják, csatlakoznak-e valamelyik párthoz, de biztos, hogy függetlenként folytatják képviselői tevékenységüket, a kizáró határozat ellen pedig bíróságon keresnek jogorvoslatot.

 

2004. szeptember 6., hétfő 14:15

Az ügyrendi bizottság Herényit tekinti az MDF frakcióvezetőjének

Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága a kormánypárti képviselők szavazatának többségével úgy döntött: Herényi Károly az MDF frakcióvezetője, és érvényes múlt heti, öt képviselőt kizáró határozata.
 

2004. szeptember 5., vasárnap 12:45

MDF: ma eldőlhet, ki lesz a frakcióvezető

Herényi Károly szerint kizárólag az MDF mai, országos választmánya dönthet országgyűlési frakcióvezetői leváltásáról, ezért nem fogadható el a Lakitelki Munkacsoport ezirányú, pénteki határozata.
 

2004. szeptember 3., péntek 12:40

Leváltották Herényit, kinevezték Fontot
Az Index információi szerint az MDF-frakció pénteken tartott csonka ülésén leváltották Herényi Károlyt a képviselőcsoport elnöki posztjáról. A főként a Lakitelek munkacsoport tagjainak részvételével zajlott ülésen Font Sándort választották meg új frakcióvezetőnek.

 

2004. szeptember 3.

Megelőző csapás

Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly öt képviselőtársával közölte, hogy kizárta őket a képviselőcsoportból. Eszerint távozni lenne kénytelen Balsai István, Horváth Balázs, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László is. Az érintettek szerint a kizárásról a képviselőcsoportnak kell szavaznia, erre a frakcióvezető nem jogosult. A kizárás megelőző csapásként értékelhető. Az MDF frakciója ugyanis mára tervezte azt az ülését, amelyen az úgynevezett lakitelekiek, a pártelnök belső ellenzéke el akarta mozdítani posztjáról Herényi Károly frakcióvezetőt. A Herényi által kizártnak jelentett névsor szinte azonos az ő leváltását kezdeményezők listájával.

 

2004.08.30. 17:25

Bizalmatlansági indítvány Herényi ellen
A péntekre összehívott frakcióülésen a Lakitelek munkacsoport elmozdítaná helyéről Herényi Károly frakcióvezetőt. A tizenhárom MDF-képviselő által alapított platform augusztusban Dávid Ibolyát, a párt elnökét is le akarta mondatni.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra