2004. október 28. csütörtök 21:37

 

"A főváros megosztásra törekszik"

Polgármesterek találkoztak Óbudán

 

Budapest vezetése idén már négyszer módosította a kerületekkel kialkudott forrásmegosztást. A főváros titkolózik, ígérget és a megosztásra törekszik - állítja kerületi polgármesterek egy csoportja, akik Óbudán tanácskoztak.

 

1990 óta nem volt példa arra, hogy október végén még mindig vita van a forrásmegosztásról a kerületek és főváros között - hangsúlyozta az esemény házigazdája Tarlós István Óbuda-Békásmegyer első embere. A polgármesterek szerint a Városháza valótlan adatok alapján számolja ki az iparűzési, az idegenforgalmi és a személyi jövedelemadó helyben maradó részének megosztását. Mitnyan György 12. kerületi polgármester számításai szerint évente 25-30 milliárd forintot vesznek el ily módon a kerületek költségvetéséből. Idei vesztesek között van Újpest is, 150 millió forint elvonással.

Derce Tamás, Újpest polgármestere: "Nem fordulhat elő, hogy az állam megbukik, mert nem tud megbukni. Egy önkormányzat sem tud megbukni, legfeljebb el tud adósodni. Nyilvánvalóan, ha kevesebb pénzünk lesz, akkor kevesebbet fogunk fordítani olyan nagyon fontos dolgokra, mont az oktatás, mint az egészségügy, mint a városüzemeltetés, és minden másra, ami az újpestieket érinti."

A mostani forrásmegosztás 10 kerületet érint hátrányosan. A 2,2 millárdos elvonás miatt 180 - 350 millió forintot vesztenek. Van köztük kormánypárti és ellenzéki vezetésű kerület is.

Hajdu László, Rákospalota-Újpalota polgármestere: "Mindenféle pártszínezettől függetlenül a kerületek megosztottak lettek. Az a 12 kerület, aki többet kap, akár csak néhány millió forinttal is, máris egy másik oldalra állt, és az a 10, aki rosszul járt - egy egységes fővárosban - azok most szembe lettek állítva, anélkül, hogy tehettek volna róla."

A polgármesterek szerint módosítani kell a budapesti forrásmegosztásról szóló törvényt, mert jogsértő, hogy a főváros gyakorlatilag inkaszó útján vesz le pénzt a kerületek számláiról. A találkozón megjelent kerületi vezetők közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben felszólítják a fővárost a szerintük nemcsak rossz, hanem jogszerütlen forrásmegosztási gyakorlat megszüntetésére.

forrás: hírTV

vissza Vissza a kezdőlapra