2004. október 30. szombat 23:09

 

Dávid Ibolya levelét megírta

 

Dávid Ibolya levelét megírta. Valaki. Hogy ki volt a fogalmazó, nem tudjuk. Ha a klasszikus Kinek használ kérdését tennénk fel, viszonylag könnyen lehetne az illető pártállását megnevezni. De mi inkább mással foglalkozunk, azzal, hogy kinek nem használ. Egy dolgot tudunk biztosan mondani, nem használ az MDF-nek.

Hogy pontosan mi áll a levélben, azt sem tudjuk, mert csak részletek láttak belőle az általunk elérhető nyilvánosságban napvilágot. Ezeket ide is másoljuk az olvasó okulására. Az első és részletesebb írás a Népszabadságból való. 

Dávid: Orbán Kisgömböc

Népszabadság • Csuhaj Ildikó  • 2004. október 30.
 

"Felszólítom, hogy ön és pártja hagyjon fel az MDF belügyeibe való beavatkozással!" - írta Dávid Ibolya, az MDF elnöke nyílt levélben Orbán Viktornak.

Szokatlanul kemény hangú levélben szólította fel Dávid Ibolya Orbán Viktort arra, hogy tartsa tiszteletben az MDF belügyeit. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz az MDF tönkretételére törekszik. A fórum elnöke hosszasan sorolja a sérelmeket: 2002-ben a Fidesz meg akarta akadályozni, hogy az MDF-nek külön frakciója legyen. Orbán előállt a pártunió ötletével, majd a kettős tagság intézményével, az EP-választások előtt pedig arról beszélt, hogy nem szabad a fórumra szavazni. Az MDF elnöke folytatja: a közelmúltban a Fidesz elutasította az MDF által javasolt bizottsági változtatásokat, azokat az íratlan, demokratikus szabályokat, melyeket Antall József teremtett meg.

Dávid Ibolya szerint az MDF-frakció körül kialakult helyzet nem a fórum belső nézeteltéréseiről szól. "Arról szól, hogy lehet-e egy, a helyzetével visszaélő maroknyi kisebbségnek - egy másik párt ügynökeiként - túszként kezelni saját pártját. Azaz a demokrata fórumot. Arról szól, hogy az ön bizalmi embere, Várhegyi Attila stratégiai tanácsadója a Lakitelek Munkacsoportnak" - írja Orbánnak, s hozzáteszi: aki erővel akar pártot szerezni, ne csodálkozzon, ha kosarat kap. Az MDF elnöke arra kéri Orbánt, hogy akinek a másik párt bedarálása a célja, az ne beszéljen barátságról.

- Súlyosan antidemokratikus és a konzervatív oldalt gyengítő politikának tartom azt, hogy ön az MDF erőszakos megszüntetésére, beolvasztására, a kétpárti (MSZP/ Fidesz - MPSZ) áldemokráciára törekszik" - szól a levél. Az egypárti ellenzék megteremtése látványos kudarcot vallott 2004-ben, s a választók az EP-választásokon egyértelművé tették: szükség van az önálló MDF-re. Akkor is, ha a "Fidesz vasöklei" lecsapnak mindenkire, lejárató kampányt folytatnak mindenkivel szemben, aki az önálló MDF híve.

Felidézi a levél, hogy a Fidesz többször emlegette nyilvánosan, hogy stratégiai szövetségesként tekint a fórumra. A valóságban ezzel szemben "kisgömböci", azaz "aki nincs bennünk (a szövetségben), az ellenünk van" logika szerint bántak a párttal. Levelében Dávid Ibolya felidézi a Kisgömböc meséjét, mely úgy zárul: "Azután ment mindenki a maga dolgára, a kisgömböcöt pedig otthagyták az árokparton kirepedve."

Hangsúlyosan szól arról is, hogy a szövetségesi együttműködést akadályozza Orbán Viktornak és pártjának a konzervatív elvekkel és értékekkel ellentétes politikai irányváltása. - Ha a Fidesz elnöke úgy véli, hogy a legtöbb szavazatot akkor szerzi pártjának, ha szembefordul a konzervatív értékekkel, ha "hadat üzen" a magántulajdonnak és a külföldi befektetőknek, és együttműködik a Munkáspárttal, akkor az az ő felelőssége. De a választók nem értik, hogy a Fidesz miért nem mond nemet a parlamentben a baloldali kormány programjára, miért szavazta meg a száznapos programot, s miért tűri meg sorai között a kádári diktatúrával együttműködőket. Ez a politika kelt zavart, s tölti el aggodalommal a jobboldali választókat. Ha a Fidesz "harmadikutas szociáldemokrata politikát kíván folytatni, az a belügye. Az MDF kész arra, hogy egyedül képviselje a modern konzervatív politikát. A választók majd ítéletet mondanak" - írja Dávid Ibolya Orbán Viktornak.

A Fideszből lapzártánkig nem kívánták kommentálni a levelet.

MDF: ismét az ügyrendi bizottság dönt

Harmadik alkalommal is az Országgyűlés ügyrendi bizottsága tesz igazságot az MDF-frakcióban történt kizárások jogszerűsége ügyében. Szili Katalin házelnök pénteken ugyanis ismét a testület segítségét kérte annak eldöntéséhez: a házszabálynak megfelelően zárta-e ki az MDF parlamenti frakciója Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. (Cs. I.)

Ugyanerről a Népszavában is van egy rövidebb hír:

Dávid Ibolya: a Fidesz többször "bojkottálta a jogállamiságot"

 
Az MDF elnöke nyílt levélben szólította föl a Fideszt és a párt első emberét, hogy ne avatkozzon bele a demokrata fórum ügyibe. Dávid Ibolya azt írja Orbán Viktornak, hogy a fórum frakciója körül kialakult helyzet nem az MDF belügyeiről, hanem arról szól, hogy kezelheti-e "egy helyzetével visszaélő maroknyi kisebbségnek - egy másik párt ügynökeiként - túszként saját pártját". Dávid Ibolya szerint a Fidesz "számtalanszor "bojkottálta a jogállamiságot, a demokratikus intézményeket". Közben Szili Katalin házelnök ismét az ügyrendi bizottsághoz fordult az MDF ügyében. Azt kell majd eldönteni, szabályosan zárták-e ki a frakcióból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót, akik a párton belüli Lakitelek Munkacsoport tagjai. A testület várhatóan szerdán ül majd össze, hogy állást foglaljon.

Az MTI kiadott egy kis hírt, s ezt átvették néhol, pl. az index is. Nem találtam viszont hírt a levélről sem a HírTV-ben, sem a Magyar Nemzet on line kiadásában, de még a végnapjait élő Magyar Hírlapban sem.  Amit leginkább furcsállok, s ami miatt ezt az egész összeállítást közreadom az az, hogy a nyílt levél teljes szövegét az MDF honlapja sem hozta eddigelé. Lehet, hogy ők is szégyellik?

Mi váltotta ki ezt a koalíció építő nyilatkozatot? Hírlik, hogy a Fidesz parlamenti szavazást kér arról a botrányos, az SZDSZ által sem támogatott ügyrendi bizottsági határozatról, amely frakcióvezetővé hazudta Herényi Károlyt. Alighanem ez borította ki az elnök asszonyt: Két közmondást ajánlunk neki illő tisztelettel. (1) Aki haragszik, annak soha nincs igaza. (2) Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Bizony kár volt megírni. Ha kívülről diktálták, azért, ha csak úgy magától jött, akkor meg azért. Mi viszont változatlanul hiszünk a szeretet és összefogás erejében. Ezek nyilvánvaló hiánya nem haragot, csak szomorúságot vált ki belőlünk. Belőlem különösen, aki azt remélte, hogy a KDNP szomorú sorsa után nem kell már többet Giczy reinkarnációjával számolni.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra