2004. október 24. vasárnap 22:55

 

Megvonja a pénzt az egyházi iskoláktól a kormány

 

A kormány csökkentené az egyházi iskolák normatív állami támogatását. Ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érintené az intézményeket. A pécsi ciszterci gimnáziumban azt mondják, ha jövőre ezt a pénzt elveszítik, akkor a fizetéseken kívül még maximum krétára futja majd. Nem értik, miért különböztetik meg az egyházi iskolákba járó gyerekeket azoktól a diákoktól, akik állami intézményekben tanulnak.

 

Az ország minden tájáról jönnek a gyerekek a pécsi Ciszetrci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába tanulni, jelenleg több mint 750 diákja van az intézménynek. Az iskola jövőre 20 százalékkal kevesebb támogatást kapna, mint az önkormányzati oktatási intézmények a kormány tervei szerint. Ez beláthatatlan következményekkel járna mondják a gimnázium vezetői. Szerintük szomorú, hogy kevesebbet érnek azok a gyerekek, akik egyházi iskolákba járnak, mint azok, akik állami intézményben tanulnak.

Szentes János igazgatóhelyettes, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium: "Csak ugyanazt kérjük, mint amit az állami iskolák kapnak. Ugyanazt a feladatot látjuk el, ugyanúgy oktatunk, érettségiztetünk, mint mindenki más, a kollegáknak semmiféle többlet juttatásuk nincs, tehát ugyanúgy dolgozunk és tevékenykedünk, mint a többi iskola."

A pécsi katolikus gimnáziumban azt mondják, a tervezett elvonás azt jelentené, hogy a krétán kívül maximum a tanári fizetéseket lehetne kigazdálkodni, de fejlesztésekre, az oktatás korszerűsítésére, beruházásokra már nem maradna egy fillér sem. Az iskolában utoljára a Horn-kormány alatt alakult ki hasonló helyzet, akkor a ciszterci rend támogatásán múlott, hogy életben maradhatott az intézmény. Most attól tartanak, az állami támogatás drasztikus csökkentésével újból a fennmaradásért kell küzdeniük.

forrás: hírTV

vissza Vissza a kezdőlapra