2004. december 08. szerda 12:31

 

Az ET a román választójogi törvényről

  a

 

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, az úgynevezett velencei bizottság megállapította: a román választójogi törvény a legutóbbi módosítás után sérti az egyenlőség elvét és diszkriminatív.


Romániában jelenleg a nemzeti kisebbségek közül csak a parlamenti képviselettel rendelkező, illetve az adott kisebbség tizenöt százalékának írásos támogatását élvező szervezetek indulhatnak a választásokon. Ez a velencei bizottság értékelése szerint nem felel meg sem a román alkotmánynak, sem az európai normáknak. Egyúttal azt javasolják: úgy módosítsák a törvényt, hogy a nemzeti kisebbségek szervezetei egyenlő eséllyel indulhassanak a választásokon. A román törvényhozás ezzel a javaslattal az RMDSZ helyzetét akarta megszilárdítani, hogy az autonómia törekvéseket határozottabban képviselő Magyar Polgári Szövetség ne indulhasson el.

 

A velencei bizottság az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének kérésére foglalkozott az üggyel. Véleményének nyilvánosságra hozatala kellemetlen időpontban történt: akkor amikor az európai parlament is tárgyal Romániáról és mielőtt az Európai Tanács kitőzte volna a felvétel végső dátumát.

 

Vissza a kezdőlapra