2004. október 21. csütörtök 22:13

 

Az Európai Bizottság összetétele nem változik

 

Buttiglione igazságügyi biztos a helyén marad, csak úgy, mint a korábban fegyvercégnek lobbizó Kroes biztosjelölt, aki a trösztellenes szabályok betartását fogja felügyelni, s ez nyilván Kovács László elfogadását is jelenti.

 

A leendő EU-biztos Neelie Kroes hét évvel ezelőtt a Lockheed Martin amerikai hadiipari óriáscégnek lobbizott, s erről nem tájékoztatta az illetékes EU-szerveket - írja a The Wall Street Journal. Az EU-bizottságban az ő szerepe lesz majd a trösztellenes szabályok betartatása, s a Lockheedet szoros szálak fűzik olyan olasz cégekhez, amelyek ellen az általa vezetendő EU-hivatalok jelenleg eljárást folytatnak - írja az újság.

Neelie Kroes az elmúlt 10 évben 25 vezető tisztséget töltött be különböző cégekben. Miközben november elsejétől európai cégek fölött kell ítélkeznie, ő maga is jó néhány nagyvállalat felügyelőbizottságában vállalt szerepet. A következő Európai Bizottság vezetője, José Manuel Barroso éppen üzleti karrierje, itt gyűjtött ismeretei miatt jelölte őt a kulcsfontosságú versenypolitikai biztosi posztra - de ugyanezen okok miatt a jelölést komoly ellenérzések fogadták az Európai Parlamentben.

Homofób igazságügyi biztos

Az Európai Bizottság kijelölt bel- és igazságügyi biztosa az európai parlamenti meghallgatásán bűnnek nevezte a homoszexualitást. Emiatt Rocco Buttiglione utóbb bocsánatot kért. "Érzelmileg ennyire túlfűtött szavaknak valóban nincs helyük politikai vitákban" – írta José Manuel Barrosónak, leendő főnökének.

Barroso pedig közölte: nem váltja le őt a bel- és igazságügyért felelős posztról, de átveszi a kisebbségek kérdéskörét tőle. Saját maga fogja koordinálni a diszkrimináció elleni harcot, ugyanis létrehoz egy új csoportot a bizottságon belül a biztosokból a diszkrimináció elleni küzdelem irányítására, s ezt ő maga fogja elnökölni.

Az olasz katolikus Rocco Buttiglione kijelentette: ha bizottsági munkája során konfliktus támadna saját nézetei és bizottsági kötelezettségei közt, kérni fogja kizárását az adott témával kapcsolatos döntésekből.

Barroso közléseiből az is kiderült, hogy más, a parlamenti képviselők által bírált biztosjelölteknél nem tervez változtatásokat, s nem tesz további engedményeket, megvárja az Európai Parlament jövő szerdai határozatát bizottságának jóváhagyásáról, vagy elutasításáról.

Harc legfeljebb az első töltényig

Barosso felszólította a képviselőket, ne robbantsanak ki "komoly intézményi válságot Európában" a bizottság esetleges elutasításával. Ez vegyes fogadtatásban részesült. Josep Borrell, az EP elnöke szerint a legnagyobb parlamenti frakció, a konzervatívok támogatják Barrosót és csapatát, három másik, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek viszont fenntartásokkal fogadták a bejelentéseket.

Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője úgy foglalt állást, hogy az ajánlat előrelépés, de nem megy elég messzire, s így a helyzet továbbra is elfogadhatatlan frakciója számára. Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek egyik vezetője pedig úgy vélte: a parlamenti szavazás nyomán Barrosónak nagyon csekély többsége lesz, vagy az is lehet, hogy nem kapja meg a többséget.

Mindenesetre megfigyelők továbbra is azt tartják valószínűbbnek, hogy a Barroso-csapat megkapja a többséget a szavazáson: a szocialisták ugyanis aligha fognak egyöntetűen nemmel szavazni, s a liberálisok sem, mert ők egyébként nagyon boldogok, hogy az új bizottság egyharmadát liberális politikusok adják.

A Le Monde csütörtöki számában az egyik liberális európai parlamenti képviselő, a francia Jean-Louis Bourlanges némi iróniával úgy jellemezte a helyzetet, hogy az "Európai Parlament kész a harcra - egészen az első töltényig..."

 

MTI- nol

vissza Vissza a kezdőlapra