2004. december 07. kedd 21:00

 

Szankciókat kap karácsonyra hazánk az Európai Bizottságtól

 

 Az Európai Bizottság december 22-én foglal állást arról, milyen szankcióra számíthat Magyarország a túlságosan magas költségvetési hiány miatt. Ezt a bizottság pénzügyi biztosa jelentette be az euro-zóna pénzügyminisztereinek tegnapi ülése után.

Az unió kormánya tíz ország költségvetési helyzetét vizsgálja a költségvetési hiány 3 százalékos megengedett mértékének túllépése miatt.  Az intézkedés Magyarországon kívül Németországot, Franciaországot és Görögországot is érinti, hasonló okok miatt. Hat másik ország, amelynek költségvetési hiánya csak az elmúlt hónapokban lépte át a megengedett mértéket, enyhébb intézkedésre számíthat.

Németország és Franciaország egy évvel ezelőtt gyakorlatilag felfüggesztette a hiányküszöb alkalmazását, ami miatt a Bizottság az európai bíróság elé vitte a berlini és a párizsi kormányt. Németország és Franciaország ügye a jövő héten kerül napirendre, Magyarország és Görögország pedig egy héttel később.

A pénzügyminiszterek tanácskozásukon kedvező jelként értékelték, hogy legutóbbi tanácskozásuk óta az olaj ára 50 dollárról negyven dollár alá esett, viszont mivel a harmadik negyedévi növekedési adatok alacsonyabbak voltak a vártnál, az összkép továbbra sem kedvező. Ezt egyebek mellett az euró-árfolyam további erősödésével magyarázzák.

"Véleményünk szerint az átváltási árfolyamok szélsőséges bizonytalansága és rendszertelen mozgása nem kívánatos a gazdasági növekedés szempontjából. Különösen az elmúlt időszak éles mozgásai nem kedveznek az egyensúly helyreállításának" - mondta Laurens Jan Brinkhorst, holland pénzügyminiszter.

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek ehhez hasonló közös nyilatkozatot utoljára 2000-ben adtak ki - akkor az euró gyengesége volt az aggodalom oka -, és a közös állásfoglalás az Európai Központi Bank nyíltpiaci beavatkozását előzte meg. Most azonban elemzők szerint nem várható, hogy az EKB euróeladással akarna kísérletezni.

forrás: hírTV

Vissza a kezdőlapra