2004. október 23. szombat 22:10

 

Fidesz-közlemény a romániai magyar parlamenti képviseletért

 

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség örömmel állapítja meg, hogy az erdélyi Magyar Polgári Szövetségnek az anti-demokratikus és diszkriminatív előírások ellenére, sikerült összegyűjtenie a parlamenti választásokon való induláshoz szükséges több mint 25 ezer aláírást.

 

Remélhetően nem ismétlődik meg a tavaszi adminisztratív eljárás, amely mondvacsinált ürügyekre hivatkozva megakadályozta a szervezet indulását az önkormányzati választásokon. Akkor ez felháborodást váltott ki európai fórumokon: az Európa Tanács Velencei Bizottsága vizsgálat alá vette a román választási törvényt, az Európai Néppárt bizottságot állított fel a választások tisztaságának vizsgálatára, az EU országjelentése pedig elítélte a román párttörvényt.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megdöbbenéssel értesült és politikai megfélemlítésként értékeli, hogy a bukaresti Központi Választási Iroda átadta az aláíró íveket az ügyészségnek. Még inkább érthetetlen, hogy a jelek szerint az ívek másoknak – konkrétan az RMDSZ-nek – is birtokába kerültek. Korábbi sajtóhírek szerint ugyanis például Seres Dénes RMDSZ-es szenátor felhívta az egyik aláírót indokai felől érdeklődve, a nagyenyedi státusirodában dolgozó két hölgyet pedig azzal fenyegettek meg, hogy aláírásuk miatt kirúgják őket a munkahelyükről. Az ilyen esetek nemcsak a jogállami normáknak mondanak ellent, hanem súlyosan sértik az adatvédelem előírásait, valamint az alapvető emberi jogokat és politikai szabadságjogokat is.

Az erdélyi magyarság érdekképviseletét, parlamenti képviseletét, jövőjét és megmaradását csak az biztosíthatja, ha különböző politikai irányzatai nem ellenségnek, hanem csak ellenfélnek tekintik egymást, és amikor szükséges, képesek az összefogásra. Ezt azonban nem segíti elő az olyan kizárólagosságra való törekvés, amelyet hűen tükröz az RMDSZ közleménye: „Aki ma a Magyar Polgári Szövetséget támogatja, az az elrománosításra, a magyarellenes politikára, az erdélyi magyarság jövőjének szétrombolására szavaz.”

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reméli, hogy a rendelkezésre álló időben a romániai magyarság két, jelentős támogatottságot élvező politikai ereje képes lesz olyan megállapodást kötni, amely hozzájárulhat a romániai magyar közösség parlamenti képviselete megőrzéséhez és gyarapításához.

Budapest, 2004. október 21.

Németh Zsolt
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
Külügyi Kabinetje vezetője

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra