2004. november 17. szerda 23:33

 

Fonákja és színe

 

Két vélemény Kovács biztosi meghallgatásáról.

 

ld: Budapest, 2004. november 16., kedd (OS)

A szocialista frakció megelégedéssel és örömmel fogadja Kovács László meghallgatásának sikerét.

    Világossá vált, hogy valamennyi frakció alkalmasnak találja Kovács Lászlót a biztosi funkcióra. Az érintett bizottságok vezetői pozitívan értékelték a biztosjelölt alkalmasságát, egyikük szerint "az Európai Parlament egyik legjobb meghallgatásán vehettek részt".  A Szocialista Képviselőcsoport sajnálja, hogy a Fidesz alig volt képes tudomásul venni az ügyben szenvedett politikai vereségét. Jelenlévőktől származó információk szerint Szájer József kizárólag támadó, nem szakmai, hanem politikai jellegű kérdésekkel akarta a biztosjelölt sikeres szereplését megzavarni, - hiába. Ez remélhetőleg utolsó állomása volt annak a fideszes akciósorozatnak, amelynek első elemeként támadták Kovács jelölését (sőt, jó előre elfogadhatatlannak minősítették már Balázs Péter esetleges jelölését is), majd cédulákkal szaladgálva igyekeztek minél kellemetlenebb kérdéseket feltétetni Kovács László első meghallgatásán. Később néppárti szövetségeseket akartak szerezni visszahívásához, majd bármely poszt felmerülése esetén azt eleve jelentéktelennek nyilvánították. Ez a méltatlan akciósorozat nemcsak a Fidesz, de az ország megítélésének is ártott.  Az MSZP azt reméli, hogy a Fidesz uniós képviselői hazai pártutasításra többé nem exportálják az Európai Parlamentbe itthoni pártpolitikai elfogultságaikat, hanem az ország érdekében hajlandóak lesznek helyreállítani a magyar küldöttség normális együttműködését. 

Lendvai Ildikó 

az MSZP frakcióvezetője

Kiadó: MSZP-frakció

Közlemény

 A Fidesz már Magyarországon hozzászokott ahhoz, hogy minden rosszért – így most Kovács László minősíthetetlenül gyenge energiabiztos-jelölti meghallgatáson való szerepléséért is – a Fidesz a felelős. A magyar európai néppárti delegáció kezdetektől fogva alkalmatlannak tartotta Kovács Lászlót az európai biztosi feladat ellátására. A mai szereplése mindössze arra adott lehetőséget, hogy az európai érdekeket és a Barroso-bizottság jövőjét szem előtt tartva a delegáció igent mondjon az Európai Bizottság egészére.

 Kovács László múltját, Lendvai Ildikó másodlagos értesülésekre támaszkodó mai közleményével ellentétben nem Szájer József hozta elő, hanem bemutatkozása kezdetén éppen Kovács László magyarázta percekig életútja állampárti kötődéseit.

 Az európai néppárti delegáció minden alkalmat felhasznált a “Kovács-ügy” minél hamarabb történő lezárására. A “Kovács-ügyet” nem a magyar képviselők, hanem maga Kovács László  okozta azzal, hogy első biztosi meghallgatása után pártállástól függetlenül alkalmatlannak minősítették. Alig három hete a Fidesszel ellentétben a magyar szocialista delegáció képviselői akartak a Kovács Lászlót is magába foglaló Barroso-bizottság ellen szavazni. A mai meghallgatáson maga Kovács László ismerte be, hogy a magyar belpolitikai helyzet miatt előző meghallgatására felkészülni nem tudott és az a mai napig “rémlátomásként” lebeg a szeme előtt.

 Az Európai Unió történetében még nem volt példa arra, hogy a biztosi posztot az adott jelölt pótvizsgán keresztül érje el. Magyarország hírnevének csorbításáért a felelősség tehát Kovács Lászlót és az őt leendő hivatalában megerősítő Gyurcsány Ferencet terheli. A magyar néppárti delegáció reméli, hogy a Magyar Szocialista Párt a továbbiakban az EU által felkínált vezető posztokat nem bukott pártpolitikusokkal akarja betölteni és lezárul az a szomorú fejezet, amely az Európában is nevetséges közös lista felállításának ötletével kezdődött és most Kovács László Európára erőltetésével végződött.

 Budapest, 2004. november 16.

 Szájer József

Az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának magyar delegációja

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra