2004. december 19. vasárnap 18:05

A MINDENTUDÁS EGYETEME

Természetrajz

 

A mi imádkozó sáskánk

 

Az ájtatos manó és imádkozó sáska nevek, amelyek több nép nyelvében egymástól függetlenül használatosak, teljesen ellenkeznek az állat életmódjával, veszedelmesen ragadozó természetével.

Az imádkozó sáska testszíne változó, vannak szürkésbarna és élénk zöld színű példányok. Egyes kísérletek szerint tudatosan keresik a testszínüknek megfelelő környezetet. Élete során több vedlésen is átesnek.
Ha az imádkozó sáska szembe néz az emberrel, mint betolakodóval, zöld arca értelmesnek, büszkének, szinte megvetőnek tűnhet. Áldozatai számára ez a hideg, mozdulatlan tekintet a halált hordozza magában, igen sok kicsiny állat számára az utolsó látványt, mielőtt a tüskés karok átölelik, és a mohó száj elnyeli.

Ragadózó ösztönei nem ismernek határokat, saját faját is megtámadhatja, sőt mi több az erőteljes nőstény a nála sokkal gyengébb hímet is megöli és felfalja. Ha az ember az ujját közelíti hozzá, hirtelen támadóállásba helyezkedik: elülső lábait felemelve szétterpeszti azokat, szárnyait kinyitja, hátulsó lábaira emelkedik, potrohát felkunkorítja, s abból levegőt présel ki, sziszegő hangot hallatva.
Megfigyelték, hogy a sáskák ragaszkodnak élőhelyükhöz, annak mérete viszont az ott előforduló táplálék mennyiségétől függően változó lehet, kedvező esetben egész életüket leélhetik csupán két-három bokron.
Kissé megpiszkálva fölegyenesedik, kitárja tüskés karjait, s megcsapkodja szárnyait úgy, hogy látni lehessen csodálatos vörös színben pompázó alsó oldalukat. A póz borzalmasságát növeli a felemelt tor mellső részén elhelyezkedő két szemszerű pont is.
Az ilyesféle blöffök azonban nem tudják megvédeni az imádkozó sáskákat egy komolyabb támadástól. Igen sok ájtatos manó a rablóhangyák áldozatául esik nem sokkal születése után. Azok azonban, amelyek megmenekülnek ettől a veszedelemtől, azonnal elkezdik ragadozó életmódjukat.
Eleinte csak olyan parányi állatkákra vadásznak, mint a levéltetvek, de hamarosan nagyobb zsákmány után néznek. Akik túlélik közülük az első kritikus heteket, éretté válnak. Ekkor a nyakigláb rovar már nagyobb áldozatok után néz, majd maga is párzik, és tojásokat rak, biztosítva a faj létének folyamatosságát.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra