2004. október 18. hétfő 17:16

 

Az Országgyűlés mai üléséről

 

Az magyar parlament mára tűzte napirendre "Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés aláírásáról" szóló országgyűlési határozati javaslatot. (H/11434. szám) Az egész határozatot szükségtelennek tartják a parlament MKDSZ és KDNP képviselői, ezért a határozatról nemmel fognak szavazni

 

Hatalmazzuk-e fel Gyurcsányt az alkotmány aláírására?

  1. Ehhez az aláíráshoz nincs szükség a parlament jóváhagyására, az majd a ratifikáláshoz szükséges. A kormány - pestiesen szólva - túllihegi az ügyet.
     
  2. Noha a jelenlegi szakaszban az alkotmány szövegén változtatni nem lehet, mégis nehéz nyugodt lelkiismerettel igent mondani, mert a kormány nem tett meg mindent a szöveg elfogadásakor sem a kisebbségek védelme, sem Európa keresztény gyökereinek megemlítése érdekében.
     
  3. Sokan úgy vélik, hogy az alkotmány elfogadása, amely a jelenleginél szorosabb együttműködést hoz létre a tagállamok között, szorosan összekapcsolódik Törökország esetleges felvételének kérdésével. A mai szabályok között könnyebb lenne Törökországot az Unión belül látni, mint az alkotmány tervezetének jogerőre emelkedése után. (Az európaitól eltérő kultúrájú Törökország szorosabb együttműködés esetén idegen test lesz az Unióban)

Mindezek alapján az MKDSZ és a KDNP képviselői ma nem fogják megszavazni az alkotmány aláírására történő felhatalmazást. Teszik ezt annál is inkább, mivel a kormány korábbi nyilatkozatai ellenére nem volt partner abban, hogy a magyar országgyűlés néhány ügyben pl. a kisebbségvédelem kérdésében külön értelmező nyilatkozatot fogadjon el. Egy ilyen nyilatkozat nem példanélküli és nem szigetelt volna el bennünket az Unió egészétől.

Végezetül az MKDSZ és a KDNP képviselői ezen előterjesztésre adott nem szavazatukkal egyben tiltakoznak az ellen, hogy az Unióban katolikus világnézetük miatt próbálnak pellengérre állítani egyes politikusokat. Ennek legfrissebb példája az olasz Buttiglione biztosi kinevezése körüli vita.

 

vissza Vissza a kezdőlapra