2004. október 14. csütörtök 23:27

 

Az ápolóknak beígért hűségpénz kifizetése elmarad

 

Megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte Selmeczi Gabriella, hogy az egészségügyi miniszter az ápolóknak ígért hűségpénz elmaradását a kórházprivatizációról szóló népszavazás megtartásával magyarázza. A Fidesz egészségügyi kabinetjének vezetője emlékeztetett: Rácz Jenő már korábban kijelentette: irreális volt Medgyessy Péter ígérete a hűségpénz kifizetéséről.

 

A Fidesz politikusai értetlenül állnak az egészségügyi miniszter kijelentései előtt. Selmeczi Gabriella megfogalmazása szerint álnokság és hazugság a hűségpénz elmaradását arra fogni, hogy több mint 200.000 állampolgár népszavazással szeretné eldönteni: privatizálják-e a kórházakat.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz egészségügyi kabinetének vezetője: "Az egészségügyi miniszternek azzal kellene inkább foglalkoznia, ami a dolga. Mi a dolga? Benyújtásra került a 2005-ös költségvetési tervezet, amely az előző évekhez hasonlóan nem fog hozni megváltást a kórházak, az egészségügyi dolgozók és a betegek számára."

Selmeczi Gabrialla számításai szerint öt népszavazást is meg lehetne tartani abból a pénzből, amit a kabinet a kakaóbiztos számítógépekre, az új kormányzati autókra, új irodabútorokra és mobiltelefonokra, valamint a miniszteri fizetések duplájára emelésére költött. Barha László fideszes képviselő ugyanakkor a kormány egészségpolitikája miatt kialakult országos sztrájkhelyzetre hívta fel a figyelmet.

***

A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy véli: szerencsétlen csúsztatás a népszavazásra hivatkozni a hűségpénz elmaradásakor. Éger István szerint: a döntés kizárólag politikai jellegű. A kórházprivatizációról döntő népszavazást a testület vezetője alapvető fontosságúnak nevezte.

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke: "Az első olyan népszavazás, amikor a magyar emberek valóban a saját sorsukat alapvetően érintő kérdésben közvetlen belügyükben tudnak szavazni, felelősen dönteni az egészségügyi ellátásuk jövőjéről, ezt összemosni egy olyan kérdéssel, ami nem tartozik hozzá és ezzel hangulatot kelteni a népszavazás ellen ez egy nagyon szerencsétlen lépés, amit nem tudunk elfogadni."

***

Az egészségügyi miniszter szerint a hűségjutalmak kifizetésének és a népszavazásnak semmi köze egymáshoz. Rácz Jenő elmondta: a Gyurcsány-kormány programja nem tartalmazza az ápolói hűségjutalmat, mert az "az eredetileg javasolt formában igazságtalan lenne, hiszen nagyon nehéz meghatározni, hogy az egészségügy mely szereplőinek járna az ápolói hűségjutalom, és ez óriási konfliktusokat gerjesztene az ágazatban".

forrás: hírTV

vissza Vissza a kezdőlapra