2004. november 22. hétfő 22:28

 

Módosították a jegybanktörvényt

 


Az Országgyűlés megszavazta a jegybanktörvény módosítását, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma a jelenlegi 9 helyett legfeljebb 11 lehet, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kapna a miniszterelnök. A 195 igen, négy nem szavazattal elfogadott törvény szerint a testületben - amelynek tagja az MNB elnöke és alelnökei - a további tagok közül négy fő kinevezésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, és ezt - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszti a köztársasági elnök elé. A monetáris tanács tagjai - ideértve az MNB elnökét -, az MNB alelnökei, valamint a felügyelő bizottság tagjai megbízatásuk megszűnését követően három éven belül nem jelölhetők.

A többi tag kinevezésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Az MNB-törvény hatályba lépésekor monetáris tagsággal rendelkező MNB-alelnökök eredeti megbízatásuk lejártáig megőrzik a monetáris tanácsban betöltött tagságukat. Az MNB alelnökeit a monetáris tanácsi tagságért külön díjazás nem illeti meg.

Járai Zsigmond hétfői sajtótájékoztatóján, még a szavazás előtt "szégyenletes törvénynek" nevezte a jegybanktörvényt, amely szerinte nagy károkat okoz az ország megítélése szempontjából.

A jegybank elnöke aláhúzta: "abban bízom, hogy a törvény legfeljebb 18 hónapig lesz hatályban, mert bármilyen kormány fog jönni, meg fogja változtatni".

Járai Zsigmond ezzel együtt úgy ítélte meg, hogy a törvénymódosítás nem fog hatályba lépni Magyarországon, mert eljut a magyar Alkotmánybíróságig, és az vélhetően hatályon kívül helyezi. A jegybanktörvény véleménye szerint ellentétes azzal a szerződéssel, amelyet az ország az Európai Unióval kötött, így az Európai Bíróság sem értene egyet hatályba léptetésével.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra