2004. október 14. csütörtök 23:54

 

A "kiugrási kísérlet"

 

Október 15-e azt igazolja, hogy nem azonosultunk a nyilas uralommal. Sajnos azonban azt is igazolja, hogy nem volt elég összefogás a közös nemzeti érdek mentén.
Ne ismételjük meg a régi hibát napjainkban is.

 

Az előzmények: a Kállay-kormány politikája kudarcot vallott, sikertelenül tapogatózott, hogy Magyarország kilépjen a háborúból. A Wehrmacht 1944. március 19-én megszállta Magyarországot, a miniszterelnök a németek kiszolgálója, Sztójay Döme lett. A kormányzó Horthy Miklós a posztján maradt, de háttérbe szorult.

 

Néhány hónappal később a kormányzó visszanyerte cselekvési szabadságát, s a normandiai partraszállás, a németek keleti kudarcai, és legfőképp Románia átállása után leváltotta Sztójayt. Utóda Lakatos Géza lett, akinek ki kellett volna vezetni a háborúból az országot - immár a szovjetekkel tárgyalva. Október 11-én alá is írták az előzetes fegyverszüneti egyezményt Moszkvában. A magyar fél vállalta, hogy kiüríti a megszerzett területeket, beszünteti a hadműveleteket a Szovjetunió ellen, s hadat üzen a Harmadik Birodalomnak.


Horthy október 15-ére tervezte a fegyverszünet kihirdetését. Aznap délben Horthy Miklós kormányzó proklamációt olvasott fel a rádióban, amelyben bejelentette, hogy fegyverszünetet kér a szövetségesekről. A II. világháborúból való "kiugrás" azonban nem volt kellően előkészítve. Horthy elhallgatta, hogy megbízottjai már október 11-én, Moszkvában aláírták a fegyverszüneti okmányt, s katonailag sem biztosította a németekkel való szembefordulást. A németbarát vezérkar szabotálta a parancsot. A németek magyarországi képviselője még október elején értesítette a nyilasvezér Szálasi Ferencet - aki korábban még Hitler számára is szalonképtelen volt -, hogy készüljön az ország vezetésére.

 

A kiugrási kísérlet kudarcot vallott, a németek nyomására Horthy másnap visszavonta a proklamációt, kinevezte Szálasit miniszterelnöknek, majd lemondott s ezzel az ország és a Horthy család sorsa is megpecsételődött.

 

* * * * * * * * * * *

Háttéranyag a kiugrás kisérlet katonai megakadályozásáról

Királytigrisek a Budai Várban
1944. október közepén a német hadvezetés a háborúból való magyar kiugrási kísérlet megakadályozására katonai erőt is bevetett. Ennek a csoportosításnak egyik legjelentősebb alakulata az 503. nehézpáncélos-osztály volt.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra