2004. december 19. vasárnap 06:13

 

Lejtmenetben az ország: az államadósság meghaladja a 11 796 milliárd forintot

 

Hazánk államadóssága meghaladja a 11 796 milliárd forintot - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatójából, amely szerint idén 888 milliárd forint kamatot törlesztünk. A kormányváltáskor az adósság 8280 milliárd volt. A költségvetésben november végéig felgyülemlett 1435,1 milliárd forintos hiány százmilliárddal több az idei évre tervezettnél.

 

Több mint 1200 milliárd forinttal nőtt az idén az államadósság - adja hírül a PM. Az összefoglaló szerint az adósság mértéke immár eléri a 11 796 milliárd forintot, amely azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 42 százalékkal növekedett hazánk államadóssága. Az eladósodás felgyorsulásával párhuzamosan megnövekedtek a kamatfizetési terhek is: az idei év első tizenegy hónapjában csupán adósságszolgálatra 832 milliárd forintot kellett kifizetnie a központi büdzsének.

Az államadósság finanszírozási igénye is megugrott, hiszen a tavalyi kétmilliárd és az idei hárommilliárd eurós finanszírozás után jövőre már 3,5 milliárd euró (mintegy 865 milliárd forint) összegű kötvénykibocsátásra lesz szüksége hazánknak ahhoz, hogy finanszírozni tudja a költségvetés hiányát.

A pénzügyi tárca tegnap nyilvánosságra hozta az államháztartás legfrissebb adatait is: eszerint százmilliárd forinttal haladja meg a teljes idei évre tervezett mértéket a költségvetésben november végéig felgyülemlett hiány, amely jelenleg 1435,1 milliárd forintra rúg. A deficitadat jelentős romlást mutat a tavalyi mutatókhoz képest, 2003. november végén ugyanis az államháztartás hiánya 1130,9 milliárd forintot tett ki, tehát a költségvetés idei túlköltekezése több mint 25 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi mértéket.

Katona Tamás, a PM politikai államtitkára tegnap elmondta: a jelenlegi adatok alapján eredményszemléletben 4,5 százalékos lesz az idén a GDP-arányos deficit, a magán-nyugdíjpénztárakba átutalt összegek nélkül számítva az államháztartás adatait, miközben a gazdaság éves szinten várhatóan négy százalékkal bővül.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Vissza a kezdőlapra