2004. december 14. kedd 21:25

 

A MÁÉRT megkerülhetetlen

 

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának Fideszes elnöke, Németh Zsolt Szabadkán tárgyal a délvidéki magyarok helyzetéről. „Nem elég, hogy a vajdasági magyarok számos bántalmazásban részesülnek a szerbek részéről, most a legnagyobb pofont éppen az anyaország kormányától kapták” - hangzott el azon a megbeszélésen, amelyet Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának Fideszes elnöke folytatott Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, ahol a népszavazás utáni nemzetpolitikai helyzetet értékelték.

 


- Egyetértettünk abban, hogy a kialakult helyzetért mindenekelőtt az a határon túli magyarokat megalázó kampány a felelős, amit Gyurcsány Ferenc és Hiller István irányított – jelentette ki Németh Zsolt. Ugyanakkor abban is egyetértettünk, hogy köszönet illeti mindazokat, akik igennel szavaztak, illetőleg kivették az igen kampányból a részüket, ami a határokat átívelő nemzetegyesítés jegyében zajlott. Folytatnunk kell az autonómia, illetőleg a kettős állampolgárság követelése melletti politikánkat, és nélkülözhetetlen tartjuk, hogy kiegészítse ezt minél szélesebb körben a személyiek és az intézmények közötti magyar-magyar kapcsolatépítés.

Ami pedig a politikát illeti, a Magyar Állandó Értekezletnek a szerepét tartjuk megkerülhetetlennek, semmilyen intézkedés, jogszabálytervezet eldöntésre nem kerülhet a Magyar Állandó Értekezlet határon túli magyar tagszervezeteinek az egyetértése nélkül. Vonatkozik ez a Szülőföld programra, vonatkozik ez a nemzetpolgársággal kapcsolatos javaslatokra. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket a javaslatokat a kormány vonja vissza, egyeztessen a MÁÉRT a tagszervezetekkel és ezt követően terjessze újra a magyar parlament elé.

 

MNO

Vissza a kezdőlapra