2004. november 26. péntek 22:35

 

Buldózerek fenyegetik a Margitszigetet

 

Százegy aláíró – köztük bírók, orvosok, ismert színészek, professzorok és művészek – nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc kormányfőt: térjen jobb belátásra a Margitsziget beépítésének ügyében


Könnyen előfordulhat, hogy éppen Gyurcsány Ferenc miatt hiúsul meg a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokság. A kormányfő még sportminiszterként döntötte el, hogy az előzetes tervekben szereplő lágymányosi helyszín helyett Magyarország talán legértékesebb védett közparkjában, a Margitszigeten épüljön fel a rangos versenyhez szükséges úszókomplexum.

 

Ha a terv megvalósul, a mostani Hajós Alfréd uszoda szomszédságában, két és fél hektárnyi zöld terület kiirtása és hatvannyolc öreg fa kivágása árán készülnek el a medencék, parkolók és más kiszolgáló egységek. A beruházás miatt be kell zárni továbbá a Fővárosi Vízművek egyik, ezekben a napokban átlagosan 16 ezer embernek kitűnő minőségű vizet adó csápos kútját, amely a kiszemelt területen helyezkedik el. Endrédy István fővárosi képviselő szerint a vízügy 160 éves történelmében nem volt példa arra, hogy egy építkezés miatt tömjenek el egy jól működő kutat. Miközben neves közéleti személyiségek tiltakozó akciót indítottak a közpark megvédéséért, a hatóságok sorra hozzák meg a korábbi döntésüket felülbíráló hozzájárulásaikat. Félő, hogy a jogállamiságot kikezdő intézkedéssorozat hosszú perek sorozatához vezet, így a beruházást személyes ügyként kezelő kormányfő makacssága vezet majd a bajnokság kudarcához.

(Huth Gergely teljes cikke a pénteki Magyar Nemzetben olvasható)

 

Nyílt levél Gyurcsány Ferencnek úrnak, Magyarország miniszterelnökének

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön nemrégiben nyíltan támogatásáról biztosította azt a tervet, mely szerint a Margit-sziget közepén, a Hajós Alfréd Uszoda mellett egy új uszodakomplexumot építenének fel a 2006-os úszó EB megrendezése indokával. Engedje meg, Miniszterelnök Úr, hogy mi, a létrehozandó „Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület” alapítói és szimpatizánsai felhívjuk figyelmét az alábbiakra:

Nem hisszük, hogy Magyarország 93000 km2 területén csak Budapest és talán az ország egyik legszebb védett közparkja lenne alkalmas helye ennek a létesítménynek. Ebbéli meggyőződésünket alátámasztja az is, hogy a korábban tervezett lágymányosi (vagy akár a Kőér-utcai) helyszínek megközelíthetősége is lényegesen kedvezőbb, s egy új uszoda iránti lakossági igény és a kihasztnáltság is jóval nagyobb lehetne.

Mindez azt indokolja, hogy az egyébként az adófizetők pénzéből felépülő létesítmény ott legyen, ahol a legnagyobb társadalmi hasznot hozza és jóval kisebb környezeti kockázatot jelent.
A tervezett építkezés 3 ha szigeti zöldterület igénybevételével járna. Emellett veszélyeztetheti a páratlan értékű Margit-szigeti ivóvízbázist, s ezen az sem változtat, hogy a Vízművek októberben úgy döntött, „önként” be kívánja tömedékelni azt az építkezés útjában álló, egyébként 16000 fővárosi lakost kiváló minőségű ivóvízzel ellátó kutat, melynek működtetését ugyanez a Vízművek nyáron – mikor Ön még nem volt miniszterelnök – még nélkülözhetetlennek tartotta.

Szeretnénk felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra is, hogy az építési engedélyezési eljárás során már eddig is igyekeztek kihasználni a jogszabályok közötti kiskapukat, s ennek a veszélye a jövőben is fennáll. Bízunk abban, hogy egy demokratikus jogállamban ezt senki nem teheti meg.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Gondolt-e Ön arra, hogy ha engedélyeznének egy ilyen építkezést, ezzel milyen folyamatot indíthatnának el? A Magyar Úszó Szövetség elnöke máris úgy nyilatkozott, hogy 2009-ben ugyanitt VB-t rendeznének, s ehhez további bővítésre, újabb margit-szigeti területekre lesz szükség. S már más beruházók is jelentkeztek és méginkább jelentkezni fognak azon igényükkel, hogy ők is ezen a különlegesen értékes zöldterületen és vízbázison építenének „az uszodával legalábbis egyenlő társadalmi hasznosságú” objektumokat.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Amennyiben problémák merülnek fel az EB létesítményeinek időben történő megvalósulása kapcsán, ez azoknak róható fel, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az építkezés egy erre teljesen alkalmatlan területen valósuljon meg. Még nem késő újragombolni a kabátot és más helyszínt keresni. A Margit-sziget védelmében fellépők, a környezetvédők és az ügy minden szimpatizánsa támogatja egy új uszoda építését és az EB hazai megrendezését és azzal is egyetértenek, hogy azt Széchy Tamásról, a magyar úszósport egyik legnagyobb alakjáról nevezzék el.

A Margit-sziget azonban Budapest legértékesebb, sok tízezer hazai és külföldi látogató által élvezett és csodált parkja, egyik gyöngyszeme, s talán nem is kicsit a „város tüdeje” is. Magunk és a minket követő nemzedékek érdekében nem fenyegetheti egy súlyos és visszafordíthatatlan környezeti ártalmakkal járó építkezés. Kérjük Miniszterelnök Urat, hogy a fentieket mérlegelve a tervezett helyett hasonló lelkesedéssel támogassa a megfelelőbb helyszínen történő megvalósítást.

Egyetértünk a nyílt levél tartalmával és hozzájárulásunkat adjuk ahhoz, hogy nevükkel szerepeljünk :

Dr. Ángyán József - egyetemi tanár, Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet igazgatója
Dr. Dimény Judit - egyetemi tanár, Szent István Egyetem
Prof. Dr. Csemez Attila - az MTA doktora, tájépítész mérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék
Dr. Csima Péter - táj- és kertépítész mérnök, egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék
Prof. Dr. Gánti Tibor - a biológiai tudományok doktora
Hager Ritta - Kossuth-díjas textilművész
Dr. Kürthy István - a Margit- sziget nyugalmazott főkertésze
Dr. Mészáros Zoltán - egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar
Dr. Szalai István - a MTA doktora, nyug. tanszékvezető egyetemi tanár
Prof. Dr. Vida Gábor - egyetemi tanár, a MTA tagja, MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet
Németh Lajos meteorológus
Székhelyi József színházigazgató
Andor Tamás operatőr-rendező
Füsti Molnár Géza énekes
Dr. Falus György főorvos
Mészöly Kálmán futballedző
Konrád György Tátrai-vonósnégyes
Malek Miklós zeneszerző
Horváth Zoltán főrendező
Bakacsi Béla előadóművész
Nyakas Szilárd újságíró
Rátonyi Róbert zongoraművész
Orosz János színművész
Karsai István színművész
Dr. Sándor Tamás főorvos
Dr. Schaffer Anna Főorvos
Dr. Várnai László főorvos
Dr. Bognár Eszter főorvos
Dr. Bodó Mihály főorvos
Dr. Koch Gyula főorvos
Nagy Csaba elnöki tanácsadó
Mati Görgy énekes
Bodó János operatőr
Kövesdi Zoltánné főtitkár
Király Tibor zenész
Rónai Lehel zenész
Kubovics Andrea zenész
Csikós Hajnalka zenész
Gazsik József zenész
Géher Ágnes zenész
Tóth Lajos zenész
Nagy András zenész
Gazsik Lóránt zenész
Magyar Gábor zenész
Pogány György színművész
Schramek Géza színművész
Zubornyák Zoltán színművész
Albert Gábor színművész
Korognai Károly színművész
Konrád Antal színművész
Dr. Kosztola Tibor szinkronrendező
Varga János létesítményvezető
Kertész András TV-rádió műszerész
Jakab Géza vállalkozó
Németh Gábor vállalkozó
Dr. Szalai Károly vállalkozó
Rácz Péter vállalkozó
Prof. Dr. Szécsi Ildikó ügyvéd
Orbán József főmérnök
Major István nyugdíjas
Domoszlai László nyugdíjas
Nagy László nyugdíjas
Hadas János mérnök
Szabó Zoltán mérnök
Németh Jenő kertészmérnök
Dr. Lajos János pszichológus
Littner Iván cégtulajdonos
Popovics László cégtulajdonos
Soltész Gábor üzletház-tulajdonos
Balázs Béla főelőadó
Holló Béla mérnök
Holló Béláné
Domoszlai Gyula nyugdíjas
Seipert Rudolf nyugdíjas
Herczeg István nyugdíjas
Kocsári Sándor nyugdíjas
Liebentritt Béláné nyugdíjas
Puskás Imréné nyugdíjas
Szalai Károly nyugdíjas
Salgó György nyugdíjas
Szeiler Mária asszisztens
Hlatky Zsuzsa programozó
Waltner Ildikó szerkesztő
Temesvári Katalin főelőadó
Pintér Zsuzsa ügyintéző
Kemény Eszter főelőadó
Veszeli Cecília könyvtáros
Dr. Bánkuti Péter mérnök
Kálnai János menedzser
Dr. Negri Ninóné nyelvtanár
Papp Viktor artista
Pressmayer József nyugdíjas
Szigeti László lelkész
Török Gusztáv nyugdíjas
Dr. Turi Mária bírónő
Somogyvári D. György (George D. Somo) újságíró
Dr. Bakonyi Éva orvos

 

vissza Vissza a kezdőlapra