2004. október 22. péntek 23:02

 

Emléktáblát avattak a Magyar Rádió falán

 

A Magyar Rádió bejáratánál emléktáblát avattak az ötvenhatos harcok katonaáldozatainak tiszteletére.

 

"Albecker Rudolf honvéd, élt 21 évet, Bajkai János honvéd, élt 22 évet, Kőszegi Imre szakaszvezető, élt 26 évet, Králi József őrvezető, élt 22 évet, Szabó Kázmér honvéd, élt 22 évet."

 

Azért állítjuk a neveteket őrző táblát gyilkosaitok elé, hogy egyszer talán eljönnek ide, és bocsánatot kérnek tőletek. E nélkül soha nem lesz béke a szívekben. Kiss Antal, a Piliscsabáért Egyesület tagja beszélt. Az öt fiatal katona emléktáblája eddig nem találta a helyét. A piliscsabai laktanyában, ahonnan ők '56-ban utoljára elindultak, nem fogadták be. Befogadta a Magyar Rádió.

 

Horváth Miklós alezredes arról beszélt, hogy a VIII. Piliscsabai Gépesített Ezred katonáit az '56-os forradalom kitörése után az elsők között rendelték Budapestre erősítésnek. Ők azonban átálltak, vagy passzívan nézték a Rádió elfoglalását. Az öt fiatal a Rádió előtti tűzharcban halt meg. A megemlékezésen Wittner Mária, egykori halálra ítélt azt a vádiratot olvasta fel, amely három éve a kommunizmus áldozatainak első emléknapján hangzott el a Parlamentben. Ennek töredékét idézzük.

- Vádoljuk őket. A legfőbb érték, az ember nevében, akik egy tollvonással küldtek bitóra, vagy zártak börtönbe hosszú évekre. Vádoljuk őket, mert kiölték az emberekből a hitet, a morált, egy emberibb, tisztább élet reményét. Vádoljuk őket történelmünk meghamisításáért.

Az emléktáblát felszentelte Seregélyi István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke.
 

forrás: radio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra