2004. december 07. kedd 20:56

 

Orbán: "Arra kérjük a határon túli magyarokat, hogy ne vessenek ki bennünket a szívükből"

 

A népszavazás érvényes volt, és az igenek győztek, a nemek pedig alulmaradtak - mondta Orbán Viktor hozzátéve: hogyha a kormány átáll a nemek oldaláról az igenek oldalára, akkor máris megtaláljuk a megoldást a kialakult helyzethez. Először is mondjuk ki, hogy Magyarországon demokrácia van. Ezért a véleményt nyilvánító emberek többségének a véleménye számít.

Ez a többségi vélemény az igen volt. Ezért ezt tekintse a magyar politikai közélet minden szereplője egy megkerülhetetlen ténynek - fogalmazott Orbán.

A Fidesz elnöke szerint a helyes eljárás az, hogyha minél hamarabb összehívják a Magyar Állandó Értekezlet soron következő ülését, hogy a határon túli magyarok bevonásával és a magyar parlamenti pártok részvételével hozza létre a kettős állampolgárságról szóló törvényt előkészítő bizottságot. A törvényt közösen kell megalkotni, és a parlament elé terjeszteni, hogy az jóváhagyhassa.

"Arra kérjük a határon túli magyarokat, hogy ne vessenek ki bennünket a szívükből. Arra kérjük őket, hogy ne távolítsák el lélekben magukat tőlünk. Arra kérjük a határon túli magyarokat, hogy értsék meg, hogy ez egy nagyon fontos mérkőzés volt, de még messze a küzdelem vége. A küzdelem majd akkor ér véget, hogyha megalkotjuk a kettős állampolgárságról szóló törvényt, és képesek leszünk azt olyan tartalommal megalkotni, hogy az megfeleljen a határon túl élő magyaroknak. Ma még nem jutottunk el idáig. De tettünk egy fontos lépést, mert kiderült, hogy minden riogatás, minden kormányzati ellenpropaganda ellenére, aki véleményt nyilvánít ebben a kérdésben, az ma Magyarországon mellettük van" - nyilatkozta Orbán.

Forrás: magyar rádió, http://www.transindex.ro/

 

Vissza a kezdőlapra